Коли в Україні запрацює механізм «ковідної амністії»

14:57, 13 января 2022
Змінити ситуацію покликаний законопроект № 6084 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України».
Коли в Україні запрацює механізм «ковідної амністії»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Країни Європи продовжують встановлювати антирекорди за кількістю виявлених нових хворих: у Франції за минулу добу (ред: 13 січня) виявлено 368 тис. інфікованих, у Німеччині – 80 тис. осіб. За прогнозами МОЗ, нова хвиля коронавірусної хвороби, викликана штамом «Омікрон», розпочнеться в Україні наприкінці січня. Єдиний захист – вакцинація. І бажано не двома, а трьома дозами. Про це розповідає голова Комітету ВР з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький.

«На жаль, десятки тисяч українців опинились у пастці. Свого часу вони придбали підробні сертифікати вакцинації і тепер, усвідомивши помилку, зможуть вакцинуватись лише однією (третьою) дозою, бо їхні дані вже внесено до електронної системи охорони здоров’я. А, як відомо, одна доза не забезпечує ефективного захисту», - зауважує нардеп.

Так, ще влітку минулого року почалась дискусія щодо механізму амністії для громадян, які виявили бажання відмовитись від фальсифікованого сертифіката.

«Але наразі спеціальної процедури «ковідної» амністії не розроблено. Громадянин, звісно, може звернутись до лікаря із заявою про визнання сертифіката недійсним. Втім, медики вимушені повідомити поліцію, яка відкриє кримінальну справу. Зважаючи на явку з повинною та співпрацю зі слідством, слідчий може звернутись до судді з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності. За 2021 рік суди винесли більше 60 вироків за використання підробних сертифікатів. В основному, порушників виявляли при перетині кордону. До них застосовували покарання у вигляді штрафу, найбільший – 15,3 тис. грн», - каже Радуцький та зауважує, що масової відмови від підробних сертифікатів «ми не спостерігаємо».

За його словами, змінити ситуацію покликаний законопроект № 6084 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України».

«2 листопада Верховна Рада підтримала документ у першому читанні. До другого читання до законопроекту внесли правки, і тепер він не лише встановлює суворішу відповідальність за користування фальсифікованими документами про вакцинацію та внесення неправдивих даних до медичної документації. Але й дозволяє використовувати механізм "ковідної" амністії. Зокрема, пропонується доповнити статтю 321-3 Кримінального кодексу такою фразою: "особа, яка використала підроблені документи, що підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно заявила про ці факти органу, службова особа якого згідно із законом наділена правом повідомляти про підозру, до отримання таким органом інформації про це кримінальне правопорушення з інших джерел"», - зазначає депутат.

Тобто, заявник гарантовано буде звільнений від відповідальності. Також Радуцький зауважує, що в МВС ідею підтримують.

«Наскільки мені відомо, в МВС підтримують ідею законопроекту. Єдине, що викликає дискусію – умова про те, що поліція не повинна була отримати інформацію про підробку з інших джерел. Це простір для маніпуляцій та тиску на заявника», - каже він та наголошує, що механізм «ковідної» амністії потрібен. Це один з інструментів відновлення довіри між державою та суспільством.

Також «Судово-юридична газета» писала, чи можуть працівника звільнити через відсутність вакцинації.

Додамо, що МОЗ планує ввести «ковідну амністію» для тих, хто купив сертифікати про вакцинацію.

Крім того, «Дія» спростила отримання СOVID-сертифікатів, однак незручності ще присутні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва