НПУ звернулася до Мін’юсту щодо застосування положень законодавства, які регулюють оформлення результатів земельних торгів

15:55, 7 февраля 2022
НПУ та АПВУ звертаються з запитом та просять провести спільну онлайн-зустріч з обговорення проблематики, а також надати офіційні роз’яснення та рекомендації в застосуванні законодавства з ряду питань.
НПУ звернулася до Мін’юсту щодо застосування положень законодавства, які регулюють оформлення результатів земельних торгів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нотаріальна палата України та Асоціація приватних виконавців України, представляючи професійні інтереси нотаріусів та виконавців відповідно, просять надати роз’яснення та рекомендації нотаріусам і виконавцям щодо застосування положень законодавства, які регулюють питання оформлення результатів земельних торгів, на яких здійснюється продаж земельних ділянок, прав емфітевзису, суперфіцію державним/приватним виконавцем під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню.

Про це повідомляє пресслужба НПУ.

Оновлено

«Нотаріальна палата України та Асоціація приватних виконавців України спільно звертаються з цим запитом та просять провести спільну онлайн-зустріч з обговорення проблематики, а також надати офіційні роз’яснення та рекомендації в застосуванні законодавства з таких питань:

  1. Чи є договір купівлі-продажу земельної ділянки за результатами земельних торгів одним з видів договорів, що укладаються за результатами земельних торгів.
  2. Чи підлягає обов’язковомунотаріальному посвідченню укладений між переможцем земельних торгів та державним/приватним виконавцем договір купівлі-продажу земельної ділянки за результатами проведення земельних торгів (аукціону) у процедурі виконавчого провадження. Якщо так, то надати роз’яснення щодо процедурних особливостей посвідчення таких договорів у тому числі в частині отримання оригіналів правовстановлюючих документів на земельну ділянку, здійснення перевірки наявності заборони, іпотеки, арешту та їх впливу на можливість нотаріального посвідчення, витребовування оціночної та нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, платіжних документів про сплату податку на доходи фізичних осіб та військового збору.
  3. Який документ буде підставою для державної реєстрації права власності на земельну ділянку за результатами земельних торгів, що реалізована у порядку здійснення виконавчого провадження: договір купівлі продажу земельної ділянки, що посвідчується нотаріально (п. 1 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»), чи свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів)/свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів (аукціонів), якщо прилюдні торги (аукціони) не відбулися, що видане нотаріусом (п. 4 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).
  4. Чи необхідно подавати нотаріусу для видачі свідоцтва разом з відповідним актом, складеним державним/приватним виконавцем, договір купівлі-продажу земельної ділянки, посвідчений нотаріально.
  5. У якому порядку під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню, здійснюється реалізація жилого будинку (крім багатоквартирного), та земельної ділянки, на якій він розташований, в тому числі якщо земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення: на земельних торгах чи у порядку, визначеному Законом України «Про виконавче провадження».
  6. У якому порядку під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню, здійснюється реалізація нежитлової будівлі, споруди та земельної ділянки, на якій такі об’єкти розташовані, в тому числі якщо земельна ділянка відноситься до земель сільськогосподарського призначення: на земельних торгах чи у порядку, визначеному Законом України «Про виконавче провадження».
  7. Чи вірним є визначення, що прилеглою, в розумінні частини другої статті 50 Закону України «Про виконавче провадження», є земельна ділянка, на якій розташовано об’єкт нерухомого майна (жилий будинок (крім багатоквартирного), інша будівля або споруда.

Нотаріальна палата України та Асоціація приватних виконавців України висловлюють подяку за взаємодію та впевненість у продовженні успішної співпраці задля забезпечення верховенства права та захисту прав фізичних та юридичних осіб», - сказано в заяві.

Також «Судово-юридична газета» писала, що НПУ звернулася до Мін’юсту з приводу запровадження е-нотаріату.

Крім того, ми розповідали, що Комітет з питань правової політики погодив масштабну реформу нотаріату.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва