Розлучення під час воєнного стану: що варто знати

14:13, 15 апреля 2022
Попри воєнний стан право на припинення шлюбу не може бути обмежено.
Розлучення під час воєнного стану: що варто знати
Джерело фото: dniprorada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів повідомило, що воєнний стан не є перешкодою для розірвання шлюбу, оскільки шлюбні відносини базуються на принципі добровільності. Тому попри воєнний стан право на припинення шлюбу не може бути обмежено. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«До речі, цікава статистика щодо розлучень у воєнний період спостерігається у Західних областях України. Проаналізовані цифри свідчать, що громадяни у війну стали розлучатися в рази менше. Так, станом на 09.04.2022 працівники відділів ДРАЦС Львівської, Рівненської і Волинської областей Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) склали 125 актових записів щодо розірвання шлюбу:

- Львівська область: 78

- Рівненська область:25

- Волинська область: 22

До слова, одружень  у цей період зареєстровано 3125, що у 25 разів більше.

Нагадуємо, що у разі якщо подружжя не має спільних дітей та досягло спільної згоди щодо припинення шлюбних відносин, то розірвання шлюбу можливе через відділи державної реєстрації актів цивільного стану шляхом подання заяви про розірвання шлюбу за місцем проживання одного з них.

Якщо подружжя має дітей або не досягло спільної згоди щодо розірвання шлюбу в позасудовому порядку, то розлучення можливе лише через суд.

Слід пам'ятати, що не кожен суд може розглядати справу, оскільки існує територіальна підсудність. Позов про розірвання шлюбу може бути поданий до суду за місцем проживання відповідача або за місцем проживання позивача за умови, якщо в нього/в неї на утриманні є діти.

Але у тих регіонах держави, де йдуть активні бойові дії та суди тимчасово не можуть працювати, Верховний Суд змінив їхню територіальну підсудність. Тобто, якщо розгляд справи підсудний одному із судів, який тимчасово на період дії воєнного стану призупинив свою роботу, то його функції щодо розгляду справ виконує інший територіально наближений суд», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва