Довгострокова оренда в регіонах: де є шанс вигідно зняти квартиру

19:13, 18 мая 2022
Де найвигідніші ціни на оренду квартир та на які поступки від орендодавців можна сподіватися.
Довгострокова оренда в регіонах: де є шанс вигідно зняти квартиру
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Через бойові дії та вимушений переїзд до відносно безпечних регіонів українці в 1,5 раза частіше шукають орендоване житло. Якщо ще за день до початку війни орендою цікавилися 1,6 млн разів, то зараз це число зросло до 2,7 млн пошукових запитів. Із них найпопулярніший – це «квартира» (близько 2,3 млн запитів). Про це свідчать дані платформи онлайн-оголошень «ОLX Нерухомість».

За кількістю вільних квартир для оренди впевнено лідирує Київщина.

«Порівняно з мирним часом, кількість помешкань у регіоні зросла майже вдвічі. Якщо до 23 лютого можна було обирати з-понад 20 тис. осель, то у травні їх уже понад 40 тис. Водночас середня вартість оренди у травні навпаки знизилася майже на 22% та становить менше 9 тис. грн на місяць», - кажуть аналітики.

Велика ймовірність швидко знайти вільні квадратні метри і на Дніпропетровщині.

«Від початку війни кількість квартир для оренди в області зросла майже на 11%, що помітно за кількістю оголошень на OLX. Однак дещо збільшилася й ціна. Зараз за орендоване помешкання потрібно платити в середньому понад 7 тис. грн. Приблизно таку саму середньомісячну вартість оренди просять і на Івано-Франківщині та Полтавщині, а от у Черкаській області ціна проживання за місяць обійдеться в трохи більше, ніж 6 тис.грн», - зауважують спеціалісти.

Як змінилися кількість пропозицій та ціни на оренду житла в окремих регіонах

Джерело фото: blog.olx.ua

Як зазначають аналітики, якщо порівнювати ціни на оренду зараз і до 23 лютого, то в Києві місячна плата за однокімнатну квартиру знизилася на 1 590 грн і становить 7 945 грн, двокімнатної – на 4 879 грн (11 198 грн), трикімнатної – на 8 087 грн (16 426 грн).

Аналітика по районах свідчить про те, що найлегше зараз знайти однокімнатку в Дарницькому районі.

«Тут вибір помешкань з-поміж 2 994 варіантів із середньою ціною 8 000 грн на місяць. Така сама середня вартість оренди і в Шевченківському та Солом’янському районах. Якщо шукаєте, де найдешевше знімати житло, зверніть увагу на Деснянський район, де місячна плата буде близько 6 000 грн», - розповідають на порталі.

Також зазначається, що у західних регіонах, з огляду на зростання попиту, ціни навпаки зросли.

«В Івано-Франківську місячна оренда однокімнатної квартири у травні коштує 8 776 грн, двокімнатна обійдеться у 11 702 грн, трикімнатна – у 17 553 грн. А от у Калуші, містечку за 30 кілометрів від Франківська, про яке тепер знає вся Європа, популярність не вплинула на ціну оренди. Однокімнатну квартиру у місті, як і раніше, можна зняти за 3 000 грн на місяць. Також на OLX є оголошення про здачу двокімнаток у Калуші. Середня місячна вартість – 6 000 грн», - кажуть аналітики.

Наприклад, у Хмельницькому пропозиції щодо оренди квартир дещо доступніші, ніж в інших західних областях: однокімнатне помешкання обійдеться у 6 000 грн на місяць, двокімнатне – у 8 000 грн, а за трикімнатні оселі треба віддати в середньому 12 000 грн на місяць.

Також схожі ціни і в Черкасах.

«Однокімнатки та двокімнатки коштують так само, як і в Хмельницькому, а от трикімнатну оселю можна орендувати на тисячу грн дешевше – за 11 000 грн на місяць. Своєю чергою, в Полтаві оренда однокімнатної квартири обійдеться у 8 000 грн, за двокімнатну попросять близько 10 000 грн, а трикімнатне помешкання коштуватиме орієнтовно 15 000 грн», - кажуть аналітики.

Крім того, аналітики зауважують, що найбільш поширена поступка від власників квартир – це зниження вартості оренди. Знизити ціни готові майже 49% респондентів. Із них майже половина піде на компроміс у 20-40%. Ще понад 33% орендодавців готові обговорювати умови оренди індивідуально та прислухатися до особистих потреб орендаря. А от майже 10% власників дозволять жити в помешканні більшій кількості людей, з маленькими дітьми або ж з домашніми улюбленцями.

Також «Судово-юридична газета» писала, які ціни на квартири зараз у Львові, Києві та Дніпрі: огляд.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України