Які ціни на квартири зараз у Львові, Києві та Дніпрі: огляд

08:34, 17 мая 2022
Після розблокування реєстру нерухомого майна ринок в Україні оживає.
Які ціни на квартири зараз у Львові, Києві та Дніпрі: огляд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 квітня уряд розблокував процес купівлі-продажу житлової нерухомості, тож українці в окремих регіонах тепер можуть стати власниками нової квартири, хоч і з певними уточненнями. Які ж умови диктує ринок нерухомості воєнного часу та де в Україні зараз ціни на квартири доступніші, ніж до війни пише OLX Нерухомість.

Як змінилися ціни на квартири після вторгнення РФ

Після розблокування реєстру нерухомого майна ринок в Україні оживає: є певний попит, особливо з боку внутрішньо переміщених українців, разом з тим з’являється дедалі більше пропозицій від продавців. Щодо цін, то подекуди вони несуттєво зросли, а окремі типи житла, навпаки, стали доступнішими.

Динаміка цін у Києві, $

Так, у Києві дещо здешевшали квадратні в житловому фонді від 2011 року. За аналітикою OLX Нерухомість, однокімнатні та двокімнатні квартири тут зараз коштують менше на 8,5% і 5,5% відповідно. Також дещо знизилися в ціні однокімнатки: на вторинному фонді квартири здешевшали на 6% порівняно з лютим, а в новобудовах – на 5,4%.

Скріншот: blog.olx.ua

Динаміка цін у Львові, $

У Львові середня вартість квартир дещо зросла. Усі типи житлової нерухомості в місті почали рости в ціні ще до початку російського вторгнення. До прикладу, під час пікового періоду на ринку (з вересня до листопада) однокімнатну квартиру у вторинному фонді можна було придбати за $35,5 тисяч, а в новобудові – майже за $46 тисяч.

В останній довоєнний місяць середня ціна на квадратні метри підвищилася ще на 5-6%. Незважаючи на тимчасове призупинення роботи ринку, вартість житла у місті Лева в квітні продовжила рости. Якщо порівнювати розцінки на однокімнатки у Львові зараз і в лютому, то здорожчання становить ще 3-5% залежно від типу будинку.

Скріншот: blog.olx.ua

Динаміка цін у Дніпрі, $

У Дніпрі впали в ціні квартири в житловому фонді від 2011 року. Ба більше, розцінки зараз навіть нижчі, ніж восени, коли ринок нерухомості традиційно переживає «бум» продажів. Так, у лютому вартість квадратних метрів зросла, а зараз знову знизилася. Якщо порівнювати ціни, то однокімнатки здешевшали на 6,5%, двокімнатні квартири коштують на 10% менше, а трикімнатки – на 12,5%. Знизилися ціни і в новобудовах міста. Порівняно з лютим, однокімнатні квартири здешевшали на 3,5%, двокімнатні – на 19%, а от трикімнатні здорожчали на 3,5%.

Скріншот: blog.olx.ua

Як безпечно придбати квадратні метри

За замовчуванням шахрайство та спекуляція – проблема для ринку нерухомості, а у воєнний період це ще критичніше. Якщо ви все-таки вирішили придбати квадратні метри, то кілька базових порад допоможуть не дати себе ошукати під час пошуку квартири.

  1. Якщо цікавить квартира на вторинному ринку: обов’язково перевірте документи продавця. Просіть оригінали договору купівлі-продажу, дарування, обміну, свідоцтво про право на спадщину, рішення суду тощо. Також слід перевірити право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Його можна знайти на сайті Мін’юсту, на Порталі Дія та в Опендатаботі.
  2. Якщо цікавить квартира на первинному ринку: через ризик банкрутства та бойові дії певні забудовники можуть припинити діяльність, так і не закінчивши будівельні об’єкти. Тож для початку перевірте сайт забудовника, ретельно вивчіть інші об’єкти будівництва та вже здані будинки. Додатково перевірте строки здачі в експлуатацію чи навіть сконтактуйте з мешканцями житлових комплексів будівельної компанії, щоб дізнатися більше про можливі «підводні камені».
    Зверніть увагу на документацію: забудовник повинен надати вам ліцензію на будівельні роботи та дозвіл на будівництво, а також документи на землю. Рекомендуємо перевірити декларацію про початок будівельних робіт, містобудівні умови та обмеження, технічні умови на підключення комунікацій. Якщо вам не можуть надати хоча б один із документів – краще пошукати інше житло.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду