Резніков пояснив, як відбуваються виплати військовослужбовцям

19:43, 25 мая 2022
Виплата грошей військовослужбовцям здійснюється у поточному місяці за попередній та ділиться на дві частини.
Резніков пояснив, як відбуваються виплати військовослужбовцям
Джерело фото: mil.in.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр оборони України Олексій Резніков як формуються і технічно відбуваються виплати військовослужбовцям. Про це повідомляє міністерство оборони України.

Так, Резніков зауважує, що кількість днів, які військовослужбовець безпосередньо перебував у бою, виконував бойові завдання, визначається на підставі бойових наказів і розпоряджень, які видаються військовим командуванням різних структур сил оборони.

«Якщо йдеться про Збройні Сили України, військова частина подає до Міністерства оборони заявку на виплату грошового забезпечення. Міністерство оборони на підставі цієї заявки перераховує військовій частині гроші. Після чого військова частина зараховує кошти безпосередньо військовослужбовцю. Для отримання грошових виплат військовослужбовець повинен мати рахунок у будь-якому українському банку. Підкреслюю – у будь-якому. Ніхто не може примушувати військовослужбовця до вибору того чи іншого банку. Реквізити свого рахунку треба надати до фінансової служби вашої частини», - каже міністр.

Зазначається, що виплата грошей військовослужбовцям здійснюється у поточному місяці за попередній. Тобто у травні за квітень. Вона ділиться на дві частини.

У першій декаді місяця військовослужбовці отримують щомісячне грошове забезпечення відповідно до посади, звання та інших параметрів. У другій декаді відбувається нарахування додаткової винагороди, отих 30 чи 100 тисяч за воєнний стан та бойові.

«Платежі розведено на дві частини, тому що розмір щомісячного грошового забезпечення відомий. Він майже однаковий кожного місяця. А розмір додаткової винагороди за підсумками місяця фінансові служби частин мають порахувати на підставі бойових наказів. Чим більше днів військовослужбовець провів у бою, тим більшу додаткову винагороду він отримає. Кожного місяця ця сума може суттєво відрізнятися. Це треба розуміти», - каже Резніков.

Крім того, міністр зауважує, що слід розуміти, що окремі підрозділи тієї чи іншої бригади можуть знаходитись у бою. У той час як інші перебувати у пункті постійної дислокації, проходити злагодження чи виконувати інші, небойові завдання.

Тому в рамках однієї бригади чи навіть батальйону розмір виплат може суттєво відрізнятися. Все залежить від бойових наказів.

«Чисельність особового складу сил оборони «вибухово» зросла у рази буквально за кілька тижнів. Тому досі трапляються випадки, що у тій чи іншій частині є якісь негаразди з виплатами. Інколи були відсутні накази про зарахування людей на посади. Тому не було формальних підстав їм платити. Інколи фінансисти у частинах не до кінця розуміли, як здійснювати нарахування. Для вирішення цих ситуацій Міністерством оборони сформовано спеціальні групи співробітників, які консультують фінансові служби з усіх питань. Згідно доповідей, які я отримую, у травні проблемних ситуації було вже на порядок менше, ніж минулого місяця. Нюанси чи особливі ситуації з виплатами ще можуть бути, але в цілому систему вже налагоджено», - зазначає міністр оборони.

Також він додає, що якщо виникають питання щодо грошового забезпечення, найперше, що слід зробити – це звернутися до безпосереднього командира чи його заступника по роботі з особовим складом. За необхідності можна також звернутися до фінансової служби частини. А якщо питання не вирішилось, можна зателефонувати на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони.

«Особливо хочу звернути увагу на виплату нашим воїнам, які опинилися у полоні. Грошове забезпечення, яке вони повинні отримувати, виплачується членам родини за їх зверненням. Початок виплат родинам може дещо затримуватися з об’єктивної причини. Адже для того, щоб розпочались ці виплати, має бути видано відповідний наказ про службове становище військовослужбовця. Необхідно не тільки переконатися, що наш воїн у полоні, скажімо, побачити його на відео. Треба у визначеному порядку зафіксувати цей факт. Щоб в подальшому усе працювало як годинник», - наголошує Резніков.

Також він зазначає, що у травні 2022 року за квітень місяць Міністерство оборони перерахувало військовослужбовцям Збройних Сил України грошове забезпечення та додаткову винагороду сумарно на 51,5 млрд гривень. У червні готуються виплатити на суму близько 64,5 млрд грн.

«У 2021 році приблизно таку суму сплатили за цілий рік», - підкреслив Резніков.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як отримати компенсацію за розміщення внутрішньо переміщених осіб: роз’яснення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду