Особливості користування банківськими рахунками на які накладено арешт у воєнний період

11:33, 26 мая 2022
У період воєнного стану можливість користуватись грошовими коштами на рахунку, що знаходиться під арештом, зобов’язана надати банківська установа, в якій відкрито такий рахунок.
Особливості користування банківськими рахунками на які накладено арешт у воєнний період
Джерело фото: news.dtkt.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли про особливості користування у воєнний період банківськими рахунками на які накладено арешт.

«Війна внесла корективи у всі сфери нашого життя, і для того щоб не позбавляти громадян можливості розпоряджатись своїми коштами та витрачати їх на елементарні життєві потреби, а юридичних осіб можливості виплачувати заробітну плату найманим працівникам, Кабінетом Міністрів України було прийнято 2 важливих розпорядження, згідно яким громадяни України, на рахунки яких органами державної виконавчої служби або приватними виконавцями накладено арешт, можуть користуватись коштами, що знаходяться на цих рахунках за умови, що сума стягнень за виконавчими провадженнями не перевищує розміру 100 000 гривень.

А юридичні особи – боржники, можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями на виключний перелік цілей, а саме:

  • для виплати заробітної плати, але в розмірі не більше 5 мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника юридичної особи – боржника;
  • для сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Дані розпорядження КМУ застосовуватимуться до припинення чи скасування воєнного стану на території України», - розповіли у центрі.

Однак зазначається, що дані розпорядження ніяким чином не звільняють громадян та юридичних осіб від їхніх зобов’язань та не відміняють обов’язок їх виконувати і після скасування воєнного стану виконання проваджень буде відбуватись у звичному режимі.

«У період воєнного стану можливість користуватись грошовими коштами на рахунку, що знаходиться під арештом, зобов’язана надати банківська установа, в якій відкрито такий рахунок.

Якщо банківська установа відмовляється надати громадянину можливість здійснити видаткову операцію з рахунку, на який було накладено арешт, дії такої установи можна оскаржити до Національного банку України зателефонувавши на гарячу лінію: 0800505240 або 0442986555, подати електронне звернення на електронну адресу: [email protected], або заповнивши онлайн-форму.

Крім того, до закінчення воєнного стану в Україні, у разі відкриття нового рахунку клієнтом – боржником, арешт такого рахунку не застосовуватиметься – усі видаткові операції з нього можуть здійснюватися без врахування попередніх арештів», - кажуть спеціалісти.

Також «Судово-юридична газета» писала, як Вищий антикорупційний суд буде розглядати заяви про стягнення активів в дохід держави: ухвалено закон.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду