Договір довічного утримання: назвали особливості укладання

16:44, 6 июля 2022
Договори довічного утримання (догляду) посвідчуються нотаріусом за усним зверненням заінтересованих, у вчиненні цієї нотаріальної дії, осіб: відчужувача та набувача.
Договір довічного утримання: назвали особливості укладання
Джерело фото: brightadvise.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Дніпро пояснило особливості укладання договору довічного утримання. Про це йдеться на офіційному сайті відомства.

«Діяльність нотаріату спрямована на охорону та захист прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, запобігання правопорушенням шляхом правильного і своєчасного вчинення нотаріальних дій. Проте безліч питань, особливо у людей похилого віку, виникає щодо договору довічного утримання.

Договори довічного утримання (догляду) посвідчуються нотаріусом за усним зверненням заінтересованих, у вчиненні цієї нотаріальної дії, осіб: відчужувача та набувача.

За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Як свідчить практика укладання договорів довічного утримання (догляду), а також судова практика вирішення спорів щодо них, основними проблематичними аспектами, які виникають у сторін договору, є відсутність конкретизації поняття «догляд», «утримання» та використання лише загальних вказівок щодо обов’язків набувача за договором довічного утримання (догляду).

Однак, у договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача. Набувач може надати будь-яку необхідну допомогу, яка необхідна відчужувачу.

Таким чином, сторонам договору необхідно приділяти увагу змісту договору, визначати у договорі всі умови, форми, способи догляду, їх  періодичність, якість та зміст, наприклад, вид і кількість  харчування – скільки  разів на добу, калорійність та окремі елементи. Оскільки даний договір передбачає можливість  догляду, то сторони мають чітко визначити, в чому саме полягатиме догляд. Якщо у договорі визначено, що відчужувач потребує медичного обслуговування, необхідно вказати, якого саме – загального чи спеціального, які ліки необхідні, їх кількість і приблизна вартість. Довічне  утримання  може  надаватися у чітко визначеній грошовій сумі, черговість виплат грошових сум повинна бути  визначена в договорі. Матеріальне забезпечення, яке щомісячно має надаватися відчужувачу, підлягає грошовій оцінці.

Набувач зобов’язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду). Якщо частина майна відчужувача перейшла до його спадкоємців, витрати на його поховання мають бути справедливо розподілені між ними та набувачем.

Набувач може бути зобов’язаний забезпечити відчужувача або третю особу житлом у будинку (квартирі), який йому переданий за договором довічного утримання (догляду). У цьому разі в договорі має бути конкретно визначена та частина помешкання, в якій відчужувач має право проживати, наприклад, яку кімнату буде надано віжчужувачеві, її розмір, місцезнаходження (поверх), опалення (температура в кімнаті), освітлення. Набувач зобов’язаний надати відчужувачу житло, не  погіршуючи  при цьому умов, передбачених договором довічного утримання.

Набувач та відчужувач можуть домовитися про заміну речі, яка була передана за договором довічного утримання (догляду), на іншу річ.

Важливе значення має забезпечення виконання договору довічного утримання (догляду). Відповідно до цього, набувач не має права до смерті відчужувача продавати, дарувати, міняти майно, передане за договором довічного утримання (догляду), укладати щодо нього договір застави, передавати його у власність іншій особі на підставі іншого правочину. Стосовно припинення договору довічного утримання (догляду), слід виокремити, що договір довічного утримання (догляду) може бути розірваний за рішенням суду:

- на вимогу відчужувача або третьої особи, на користь якої він був укладений, у разі невиконання або неналежного виконання набувачем своїх обов’язків, незалежно від його вини;

- на вимогу набувача.

Договір довічного утримання (догляду) припиняється зі смертю відчужувача.

З урахуванням доволі суворих правових наслідків у разі розірвання договору при його укладенні у тексті договору варто деталізувати усі показники утримання (догляду), щоб у майбутньому унеможливити зловживання відчужувача як при ініціюванні розірвання договору, так і для впорядкування відносин сторін під час виконання договору.

Отже, при нотаріальному посвідченні договору сторонам необхідно враховувати усі ризики та максимально звертати увагу на формулювання змістовної частини договору», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва