Кабмин провел заседание: какие решения были приняты

14:56, 2 сентября 2022
Минюсту дали задачу утвердить Порядок ведения Реестра медиаторов, которые привлекаются центрами по предоставлению бесплатной вторичной правовой помощи, и установить механизм их отбора.
Кабмин провел заседание: какие решения были приняты
Фото: КМУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 2 сентября, Кабинет Министров провел заседание. Какие решения были приняты, сообщил представитель Кабинета Министров в парламенте Тарас Мельничук.

«Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо захисту фінансової системи України від дій держави, яка здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства до окремих стандартів FАТF і вимог Директиви ЄС 2018/843». Законопроектом пропонується розширити перелік клієнтів, яким суб’єкт первинного фінансового монітрингу (СПФМ) зобов’язаний встановити високий ризик ділових відносин, особами, які пов’язані з РФ, та включити олігархів до переліку клієнтів, яким СПФМ зобов’язаний встановити високий ризик ділових відносин. Також, серед іншого, передбачено усунення обмежувального фактору застосування фінансових санкцій до СПФМ, недопущення до керівництва та управління СПФМ осіб, які мають громадянство РФ або судимість за кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України та звільнення СПФМ від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії в разі знаходження таких СПФМ на території бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях тощо.

- Схвалено проект Закону «Про Митний тариф України». Законопроектом пропонується нова редакція Митного тарифу України, в основу якого покладено нову версію Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, побудовану на основі сучасної сьомої редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2022 року та Комбінованої номенклатури Європейського союзу 2022 року. Проектом не передбачено зміну діючих ставок ввізного мита на товари, а лише зміну класифікації окремих товарів.

- Затверджено Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про співробітництво правоохоронних органів. Зазначені зміни спрямовані на оновлення переліку компетентних органів з Української Сторони та приведення у відповідність до повноважень новоутворених органів державної влади напрямів співробітництва, розширення сфер співробітництва щодо незаконного обігу наркотиків тощо.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 25.05.2022 р. № 624 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування залізничного транспорту в умовах воєнного стану» в частині збільшення граничного терміну повернення АТ «Укрзалізниця» обсягу дизельного пального з 90 днів до 180 днів.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 06.07.2005 р. № 543 «Про Аграрний фонд». Змінами передбачено виключення норми про затвердження Положення про Аграрний фонд, здійснення Міністерством аграрної політики та продовольства функцій уповноваженого органу управління Аграрного фонду, а також визнання таким, що втратило чинність Положення про Аграрний фонд.

- Внесено зміни до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Зокрема, доповнено перелік органів, на вебсайтах яких розміщується інформація про номери телефонів та адреси електронної пошти, за якими передаються повідомлення про випадки затримання осіб, ДБР, НАБУ, БЕБ та їх територіальними управліннями. Врегульовано питання проведення регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги звірки відомостей щодо кількості переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб із відповідними центральними, регіональними або міжрегіональними органами суб’єктів подання інформації тощо.

- Внесено зміни до Положення про Міністерство юстиції України.

Змінами передбачено повноваження Мін’юсту проводити в установленому порядку перевірку ділової репутації покупця (потенційного покупця) засобу масової інформації на підставі звернення такого покупця (потенційного покупця) та надсилати Раді національної безпеки і оборони України результати перевірки з оцінкою інформації про виявлення відповідності або невідповідності покупця (потенційного покупця) вимогам ЗУ «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)», а також інформувати відповідного покупця (потенційного покупця) про результати перевірки.

- Надано завдання Мін’юсту затвердити Порядок ведення Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, та встановити механізм їх відбору. Внесено зміни до Положення про Координаційний центр з надання правової допомоги шляхом доповнення його новими завданнями щодо розроблення та затвердження правил проведення медіації, а також формування і ведення у встановленому порядку Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

- Звільнено від сплати державного мита та іншої плати за послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, які можуть надаватись в умовах воєнного стану в межах адміністративно-територіальних одиниць, що входять до затвердженого Мін’юстом переліку адміністративно-територіальних одиниць, в яких припинено доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Мін’юст.

- Визначено повноваження Міністерства освіти і науки встановлювати розмір оплати послуг з: оформлення, переоформлення, видачі дубліката сертифіката про акредитацію напряму підготовки, спеціальності, освітньої програми, виданого МОН; проведення акредитаційної експертизи освітньо-професійної програми фахової передвищої освіти та переоформлення, видачі дубліката сертифіката про акредитацію освітньо-професійної програми у сфері фахової передвищої освіти.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 19.04.2022 р. № 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України». Змінами передбачено можливість Мінветеранів за погодженням з Національним банком відкрити поточний рахунок для надходження коштів у національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійна пожертва, гуманітарна допомога, гранти та дарунки для забезпечення соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей. Затверджено Порядок використання коштів з рахунка для забезпечення соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей.

- Здійснено вихід України зі складу членів Об’єднаного інституту ядерних досліджень, штаб-квартира якого знаходиться на території країни-агресора. Припинено виконання фінансових зобов’язань зі сплати заборгованості, у тому числі реструктуризованої, за членство України в статусі учасника до бюджету Об’єднаного інституту.

- Внесено зміни до оперативного плану заходів з протимінної діяльності, затвердженого розпорядженням КМУ від 15.04.2022 № 288-р. Змінами додатково включено до відповідальних за виконання завдання щодо забезпечення інформування населення про ризики, пов’язані з вибухонебезпечними предметами, насамперед на територіях, на яких завершено активні фази бойових дій, МКІП та Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення.

- Виділено в межах загального обсягу коштів, установленого розпорядження КМУ від 21.06.2022 «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для надання грантів з метою створення або розвитку бізнесу», Міністерству економіки 14 530 тис. гривень за бюджетною програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу» для надання грантів на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.

- Схвалено проект Рамкової угоди між Урядом України  та Урядом Республіки Австрія про економічне співробітництво у розвитку проектів.

Угода спрямована на поглиблення взаємовигідного довгострокового співробітництва у сфері інвестицій, інновацій та реалізації економічних проектів, особливо в галузі медичних технологій та закладів охорони здоров’я», — сообщил он.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області