Кабмин провел заседание: какие решения приняли 28 апреля

15:09, 28 апреля 2023
Внесены изменения в порядок бронирования военнообязанных по списку военнообязанных во время действия военного положения и в порядок проведения электронных аукционов для продажи объектов большой приватизации.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 28 апреля
Фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 28 апреля, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель Кабинета Министров в Верховной Раде Тарас Мельничук.

«— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері донорства крові та компонентів крові». Законопроектом пропонується викласти в новій редакції статтю 45-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачити адміністративну відповідальність за порушення вимог щодо технологічного процесу заготівлі, тестування, переробки та зберігання донорської крові та компонентів крові; за розподіл та реалізацію донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузій, посадовими особами субʼєктів системи крові не уповноваженим закладами охорони здоров'я, що надають послуги з трансфузії крові та/або компонентів крові, особам. Також пропонується уточнити положення Кримінального кодексу України та встановити, що кримінальна відповідальність настає за насильницький примус до донорства крові або компонентів крові, вилучення крові або компонентів у людини з метою використання її як донора шляхом обману.

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо діяльності авіації Міністерства внутрішніх справ України». Законопроектом передбачається включення Міністерства внутрішніх справ України до переліку державних органів, виконання завдань яких класифікує авіацію як державну.

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо організації та проведення азартних ігор та лотерей». Законопроектом пропонується внести зміни до Законів України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» та «Про державні лотереї в Україні», що дозволить забезпечити належне державне регулювання у сфері регулювання ринку азартних ігор та лотерей. Це сприятиме оптимізації бюджетних витрат на забезпечення державного регулювання у зазначеній сфері.

— Внесено зміни до Порядку проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів великої приватизації. Встановлено, що примірний договір про проведення електронних аукціонів з продажу обʼєктів великої приватизації затверджується Фондом державного майна.

— Внесено зміни у Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів, затверджений постановою КМУ від 24.02.2022 N 153 «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту». До Переліку з метою відновлення ринку туристичних послуг включено послуги з тимчасового розміщення (проживання), а також повʼязані з цим супутні послуги (готельні послуги, послуги з організації харчування в закладах громадського харчування, послуги з організації дозвілля в культурно-розважальних закладах, організація та надання трансферів, оренда транспорту); послуги з придбання квитків на авіаційний, залізничний, автомобільний, річковий, морський транспорт, бронювання та оплати круїзів, оренди морських і річкових човнів, катерів та інших суден; послуги з організації екскурсійного обслуговування, міжнародних заходів спортивного, виставкового, ділового та подієвого призначення; послуги з бронювання пакетів туристичних послуг.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 03.03.2021 N 165 «Про затвердження опису та зразків форменого одягу посадових осіб Державної митної служби, норм забезпечення форменим одягом і строків його носіння». Передбачено, що у період воєнного стану в Україні допускається використання посадовими особами Державної митної служби форменого одягу, що за своїми споживчими та якісними характеристиками є подібним до опису та зразків форменого одягу посадових осіб Державної митної служби, затверджених відповідною постановою N 165. 3 метою дотримання єдиного зовнішнього вигляду посадових осіб митних органів допустимі кольори та стиль такого форменого одягу встановлюються Державною митною службою.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 19.07.2017 N 540 «Про затвердження Порядку проведення державної атестації наукових установ». Уточнено редакцію ряду положень Порядку з метою поширення його дії на заклади вищої освіти. Визначено, що особливості проведення державної атестації вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання в частині провадження такими закладами наукової (науково-технічної) діяльності, наукових установ, що належать до сфери управління Міноборони, Мінʼюсту, Адміністрації Держприкордонслужби, МВС, ДСНС, Національної поліції, СБУ, Служби зовнішньої розвідки України, з урахуванням положень Порядку встановлюються нормативно-правовими актами державного органу, що забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, іншого державного органу, до сфери управління якого належать такі установи та заклади, погодженими з МОН. Визначено строк проведення державної атестації для новоутворених та реорганізованих наукових установ та закладів вищої освіти. Надано право науковій установі/закладу вищої освіти, яка/який за результатами державної атестації віднесено до групи Б або В, з метою покращення атестаційної оцінки проходити наступну державну атестацію через один рік з дати затвердження МОН результатів попередньої державної атестації. Запроваджено новий розподіл наукових установ / закладів вищої освіти за результатами оцінювання ефективності їх наукової (науково-технічної) діяльності. Встановлено, що наукова установа, яка пройшла державну атестацію та за її результатами віднесена до класифікаційної групи I, II, ІІI або VI до набрання чинності зазначеними змінами вважається такою, що пройшла державну атестацію до кінця строку, визначеного для відповідної класифікаційної групи. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 02.08.2018 N 652 «Деякі питання проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності».

— Надано доручення Державному центру зайнятості забезпечити повернення коштів, виділених з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на поворотній основі для виплати допомоги по безробіттю на небюджетний рахунок Міністерства економіки, відкритий в Державній казначейській службі за субрахунком 3551 «Інші рахунки розпорядників та одержувачів бюджетних коштів» Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 31.12.2013 N 1203. Надано доручення Міністерству економіки забезпечити повернення вищезазначених коштів на субрахунок 3133 «Кошти від повернення бюджетних кредитів, наданих за рахунок державного бюджету» Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі. Внесено зміни до постанови КМУ від 27.04.2020 N 308 «Про виділення коштів для надання фінансової допомоги Фонду загальнообовʼязкового державного соціального страхування на випадок безробіття» в частині зміни умови надання фінансової допомоги Фонду загальнообовʼязкового державного соціального страхування на випадок безробіття для виплати допомоги по безробіттю з безповоротної основи на поворотну.

— Внесено зміни до ряду актів КМУ в частині найменування Міністерств (Міністерства інфраструктури України, Міністерства розвитку громад та територій України) та посади Віце-премʼєр-міністра з відновлення України - Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.  Також внесено зміни, пов’язані з перейменуванням Державного агентства автомобільних доріг України на Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України, Державної служби морського та річкового транспорту України на Державну службу морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 19.04.2022 N 472 «Деякі питання використання коштів, що надходять на офіційні рахунки для пожертв на підтримку України». Доручено Міністерству економіки за погодженням із Національним банком забезпечити відкриття поточного рахунка для надходження коштів у національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів як благодійна пожертва, гуманітарна допомога, гранти та дарунки для фінансування заходів гуманітарного розмінування.

— Затверджено Порядок ведення Реєстру обʼєктів критичної інфраструктури, включення таких обʼєктів до Реєстру, доступу та надання інформації з нього. Установлено, що під час воєнного стану, а також протягом 12 місяців після його припинення чи скасування безпосередній доступ до інформації, що міститься в Реєстрі обʼєктів критичної інфраструктури, в тому числі до інформації, яка розміщується на офіційному веб-сайті уповноваженого органу у сфері захисту критичної інфраструктури України, є обмеженим. Інформація з Реєстру надається посадовим/службовим особам субʼєктів національної системи захисту критичної інфраструктури за субʼєктом права чи за обʼєктом критичної інфраструктури за письмовим запитом до Адміністрації Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації.

— Затверджено Порядок проведення оцінки відповідності засобів електронної ідентифікації в контексті схем електронної ідентифікації для їх використання у сфері електронного урядування. Установлено, що до утворення органу з оцінки відповідності засобів електронної ідентифікації в контексті схем електронної ідентифікації, акредитованого відповідно до законодавства у сфері акредитації, оцінку відповідності засобів електронної ідентифікації в контексті схем електронної ідентифікації вимогам до засобів електронної ідентифікації, рівнів довіри до засобів електронної ідентифікації для їх використання у сфері електронного урядування проводить Державний науково-дослідний інститут технологій кібербезпеки та захисту інформації, що належить до сфери управління Адміністрації Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації.

— Внесено зміни до Положення про покладення спеціальних обовʼязків на субʼєктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Продовжено дію Положення для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, а також покладення спеціальних обовʼязків з продажу газу власного видобутку на ПАТ «Укрнафта» з метою формування НАК «Нафтогаз України» ресурсу природного газу для побутових споживачів і виробників теплової енергії.

— Затверджено Порядок носіння і зберігання зброї та спеціальних засобів індивідуального захисту особами рядового і начальнишького складу Державної кримінально-виконавчої служби. Порядком передбачено механізм надання дозволу на видачу табельної зброї, боєприпасів до неї та спеціальних засобів індивідуального захисту, умови їх носіння та зберігання, а також припинення права осіб рядового і начальницького складу щодо носіння і зберігання табельної зброї, боєприпасів до неї та спеціальних засобів індивідуального захисту.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 01.03.2022 N 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану». Унормовано положення постанови щодо необхідності укладання договорів військовими адміністраціями під час передачі коштів у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету. Передбачено забезпечення виконання військовими адміністраціями законодавства щодо оприлюднення нормативно-правових актів у період дії воєнного стану.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 02.04.2008 N 313 «Про заходи щодо удосконалення управління обʼєктами державної власності». Надано право передачі військового майна, в тому числі і електрогенераторних установок, яке перебуває у сфері управління Адміністрації Держспецзвʼязку державним (казенним) підприємствам, які належать до сфери її управління, для належної реалізації завдань щодо будівництва, модернізації, забезпечення функціонування Національної телекомунікаційної мережі, Національної системи конфіденційного звʼязку, Національного центру резервування державних інформаційних ресурсів. Передбачено, що Адміністрація Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації здійснюватиме таку передачу військового майна до державних (казенних) підприємств, які належать до сфери її управління, відповідно до Порядку вилучення і передачі військового майна Збройних Сил.

— Затверджено на виконання ЗУ «Про адміністративну процедуру» Примірне положення про комісію з розгляду скарг, яким визначено порядок створення адміністративним органом Комісії з розгляду скарг щодо прийнятого адміністративного акта, процедурних рішень, дій чи бездіяльності адміністративного органу; встановлено організаційні засади діяльності Комісії.

— Погоджено пропозицію Міністерства юстиції стосовно реалізації протягом двох років експериментального проекту щодо платних послуг з надання поліпшених побутових умов, доступу до Інтернету та голосової електронної комунікації за допомогою засобів ІР-телефонії особам, узятим під варту, у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, визначених Міністерством юстиції. Затверджено Порядок реалізації експериментального проекту.

— Установлено, що на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування державне підприємство «Реінтеграція та відновлення» має право орендувати державне майно без проведення аукціону. Для забезпечення захисту прав і свобод громадян України, що проживають на тимчасово окупованій території України, допомоги громадянам України з гуманітарно-кризових питань та здійснення заходів із передачі та репатріації тіл (останків) осіб, загиблих (померлих) у звʼязку із збройною агресією проти України державне підприємство «Реінтеграція та відновлення» включено до переліку орендарів, яким встановлюється місячна орендна плата за оренду нерухомого майна у розмірі 1 гривня за 1 кв. метр площі. Включено державне підприємство «Реінтеграція та відновлення» до переліку підприємств, установ, організацій, що надають соціально важливі послуги населенню. Передбачено, що для ДП «Реінтеграція та відновлення» документом, що подається потенційними орендарями, які звернулися із заявою про включення обʼєкта оренди до Переліку другого типу або заявою про оренду обʼєкта з Переліку другого типу, визначено статут державного підприємства «Реінтеграція та відновлення».

— Внесено зміни до Положення про Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Передбачено, що Уповноважений має представників, які діють на громадських засадах. Організація діяльності та межі повноважень представників Уповноваженого визначаються Положенням про представників Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, яке затверджується Мінреінтеграції. Уповноважений може мати радників на громадських засадах.

— Внесено зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Програми з відновлення України в частині зміни головного розпорядника відповідно до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з Мінрегіону на Мінінфраструктури.

— Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою «Реалізація надзвичайної кредитної програми для відновлення України» в частині зміни головного розпорядника відповідно до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з Мінрегіону на Мінінфраструктури.

— Погоджено пропозицію Міністерства освіти і науки щодо реалізації протягом двох років експериментального проекту з впровадження інформаційної (автоматизованої) системи зовнішнього оцінювання і самооцінювання освітніх та управлінських процесів у закладах освіти «EvaluEd». Затверджено Положення про таку інформаційну (автоматизовану) систему та Порядок реалізації експериментального проекту.

— Внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану. Передбачено подання органами державної влади, іншими державними органами у строк не більше ніж 5 робочих днів до Генерального штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки) списків для їх перевірки та погодження; погодження та подання Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів списків до Мінекономіки; прийняття Мінекономіки рішення про бронювання військовозобовʼязаних у строк не більше ніж 5 робочих днів; зарахування військовозобовʼязаного на спеціальний військовий облік територіальним центром комплектування та соціальної підтримки у строк не більше ніж 5 робочих днів.

— Затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти. Здійснено розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти у 2023 році. Розподіл коштів субвенції здійснено на основі даних обласних державних (військових) адміністрацій/обласних департаментів (управлінь) освіти обласних державних (військових адміністрацій) щодо кількості здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти, які здобувають освіту у дистанційному (з використанням технологій дистанційного навчання) та у змішаному (шляхом поєднання очного навчання та дистанційної організації освітнього процесу) режимах.

— Затверджено Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів.  Здійснено розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів у 2023 році на основі даних обласних державних (військових) адміністрацій/обласних департаментів (управлінь) освіти обласних державних (військових адміністрацій) щодо кількості здобувачів освіти, які потребують підвезення шкільними автобусами.

— Затверджено Порядок організації надання деяких соціальних послуг з догляду та медичних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Передбачено, що потерпілим на виробництві відповідно до індивідуальних потреб надаються соціальні послуги догляду вдома відповідно до державних стандартів, послуги мобільної паліативної допомоги. Продовжено строк надання видатків для технічного оснащення за програмою «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» у 2023 році.

— Схвалено Рішення Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі про позитивну оцінку виконання Етапу 1 Додатка XXI-А «Індикативний графік інституційних реформ, адаптації законодавства та надання доступу до ринку» до Глави 8 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони; Рішення Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі про позитивну оцінку виконання Етапу 2 Додатка ХХІ - A «Індикативний графік інституційних реформ, адаптації законодавства та надання доступу до ринку» до Глави 8 Угоди про асоціацію;  Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про надання взаємного доступу до ринку товарів для центральних органів влади відповідно до Додатка XXI-А «Індикативний графік інституційних реформ, адаптації законодавства та надання доступу до ринку» до Глави 8 Угоди про асоціацію; Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про надання взаємного доступу до ринку товарів для державних, регіональних та місцевих органів влади та організацій публічного права відповідно до Додатка XXI-А «Індикативний графік інституційних реформ, адаптаці законодавства та надання доступудо ринку» до Глави 8 Угоди про асоціацію. Це забезпечить схвалення Рішень Комітету асоціації Україна-ЄС у торговельному складі та Ради асоціації між Україною та ЄС, що створить умови для взаємного доступу до ринку публічних закупівель товарів для центральних органів влади, а також для державних, регіональних та місцевих органів влади та організацій публічного права для України та ЄС.

— Здійснено в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти і науки на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків шляхом зменшення обсягу видатків за програмою «Виконання зобовʼязань України у сфері міжнародного науково-технічного та освітнього співробітництва, участь у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій» на 55 млн. 160,8 тис. гривень та збільшення обсягу видатків споживання за програмою «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам), аспірантам, докторантам закладів фахової передвищої та вищої освіти» на 55 млн. 160,8 тис. гривень.

— Виділено Київській обласній державній адміністрації (для Київської обласної військової адміністрації) 35 млн. 835,024 тис. гривень для погашення кредиторської заборгованості з відшкодування витрат, повʼязаних із здійсненням заходів з ліквідації наслідків бойових дій у Київській області у 2022 році, фінансування яких передбачено розпорядженнями КМУ від 10.04.2022 N 280 «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету», від 27.09.2022 р. N 852 «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків бойових дій у Київській області» та від 14.10.2022 N 926 «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків бойових дій у Київській області», — сообщил он.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду