Кабмин провел заседание: какие решения приняли 28 июня

13:50, 28 июня 2024
Правительство внесло изменения в Порядок функционирования электронной системы здравоохранения и утвердило Порядок информирования контролирующего органа и пользователей услуг электронной идентификации.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 28 июня
Фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабинет Министров провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд вопросов. Какие решения приняли, сообщил представитель правительства в Верховной Раде Тарас Мельничук.

- Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення регулювання виробництва та обігу харчових доповнювачів». Законопроектом пропонується привести термін «дієтична добавка» у відповідність до вимог Директиви Європейського Парламенту та Ради від 10.06.2002 N 2002/46/ЄС «Про наближення законодавства держав-членів стосовно харчових добавок», зокрема, пропонується замінити термін «дієтична добавка» на термін «харчовий доповнювач». Пропонується встановити процедуру надання повідомлень про введення харчових доповнювачів в обіг, ведення переліку таких повідомлень і розміщення їх на офіційному вебсайті компетентного органу. Також передбачено повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоровʼя, стосовно затвердження переліку вітамінів і мінеральних речовин, та інших речовин і їх максимально допустимих доз, що дозволені до застосування у харчових доповнювачах. Крім цього, пропонується посилити відповідальність за виробництво та реалізацію харчових доповнювачів, що не відповідають вимогам законодавства.

- Внесено зміни до Порядку функціонування інформаційно-аналітичної системи «MedData» з метою забезпечення отримання повної, актуальної та достовірної інформації щодо стану забезпечення сфери охорони здоровʼя товарами (лікарськими засобами, медичними виробами та допоміжними засобами до них) та послугами, закупленими за рахунок бюджетних коштів та/або з інших не заборонених законодавством джерел фінансування, а також лікарськими засобами, медичними виробами, витратними матеріалами, медичним обладнанням, засобами індивідуального захисту та іншими товарами, необхідними для належного забезпечення сфери охорони здоровʼя в умовах воєнного стану, що надійшли як гуманітарна та/або благодійна допомога. Передбачено внесення до системи інформації про лікарські засоби, медичні вироби, засоби індивідуального захисту та інші товари, необхідні для належного забезпечення сфери охорони здоровʼя в умовах воєнного стану, що надійшли як гуманітарна та/або благодійна допомога,їх поставку, розподіл, відвантаження до набувачів. Передбачено, що функціональні можливості інформаційно-аналітичної системи «MedData», серед іншого, забезпечують формування отримувачами товарів медичної гуманітарної допомоги інвентаризаційних описів гуманітарної допомоги та звітів про наявність і розподіл гуманітарної допомоги.

- Внесено зміни у додаток 1 до Технічного регламенту аерозольних розпилювачів в частині нумерації структурних одиниць (пунктів, підпунктів) додатку, а також позначень одиниць вимірювання фізичних величин, задля приведення окремих положень Технічного регламенту у відповідність до Директиви Ради 75/324/ЄЕС від 20.05.1975 про наближення законодавства держав-членів стосовно аерозольних розпилювачів та до ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності».

- Внесено зміни до постанови КМУ від 01.11.2022 N 1232 «Деякі питання надання Державною міграційною службою адміністративних послуг в умовах воєнного стану». Установлено, що під час здійснення провадження за заявами з питань громадянства та надання територіальними органами/територіальними підрозділами Державної міграційної служби адміністративних послуг у період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування документи, виготовлені або засвідчені на території Республіки Білорусь установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за встановленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються без спеціального посвідчення (консульської легалізації, проставлення апостиля тощо).

- Внесено зміни до Порядку функціонування електронної системи охорони здоровʼя. Забезпечено функціонування особистого кабінету пацієнта в системі як у складі центральної бази даних, так і в електронних медичних інформаційних системах, підключених до центральної бази даних, у тому числі на Порталі Дія та в мобільному додатку Порталу Дія (Дія). Приведено права доступу пацієнтів до інформації та документів у центральній базі даних системи у відповідність до функціональних можливостей, що будуть доступні пацієнтам за допомогою особистого кабінету. Визначено права доступу медичних працівників до декларацій про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу, поданих пацієнтами через електронну систему, у разі перевищення оптимального обсягу практики первинної медичної допомоги для відповідного лікаря. Уточнено деякі положення Порядку щодо реєстрації користувачів у центральній базі даних системи та враховано особливості підключення Порталу Дія та мобільного додатка Порталу Дія (Дія) як електронних медичних інформаційних систем, в яких функціонують електронні кабінети пацієнтів, до центральної бази даних системи.

- Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації загальнодержавних заходів у сфері освіти. Передбачено спрямування бюджетних коштів, серед іншого, на організаційно-технологічний супровід організації розроблення нормативів, програм, специфікацій, завдань для проведення єдиного фахового вступного випробування та їх експертизи, а також на супроводження програмного забезпечення Єдиної міжвідомчої інформаційної системи України для іноземців та осіб без громадянства, які бажають навчатися у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти України, технічне і технологічне забезпечення, модернізацію Єдиної системи, збереження та захист інформації, що міститься в Єдиній системі, забезпечення проведення технічних і профілактичних робіт з її підтримки.

- Внесено зміни до Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади з метою спрощення порядку підготовки додатків нормативно-правового характеру, що затверджуються розпорядчим документом. Передбачено, що у кінці під текстом додатка нормативно-правового характеру (положення, інструкції, правила, порядку тощо), який затверджується розпорядчим документом, проставляється риска, що свідчить про його закінчення, або підпис керівника структурного підрозділу установи.

- Затверджено Порядок ведення Єдиного туристичного реєстру. Порядок визначає процедуру ведення Єдиного туристичного реєстру, його структуру, функціонування, адміністрування, процедуру формування і внесення інформації про субʼєктів туристичної діяльності, а також електронну (технічну та інформаційну) взаємодію між публічними електронними реєстрами, іншими електронними інформаційними ресурсами, автоматизованими системами, а також оприлюднення інформації. Реєстр призначений для створення рівних можливостей на ринку туристичних послуг та забезпечення субʼєктів господарювання, державних органів, органів місцевого самоврядування, а також інших осіб достовірною інформацією про субʼєктів туристичної діяльності та обʼєкти туристичної інфраструктури. Установлено, що датою початку функціонування Єдиного туристичного реєстру є 01.01.2025.

- Внесено зміни до Порядку виконання невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд, з метою врахування актуальних потреб воєнного стану щодо обмеження доступу до інформації, що публікується на веб-сайтах виконавчих органах сільських, селищних, міських рад (військових адміністрацій населених пунктів). Закріплено, що обмеження доступу до інформації про план робіт здійснюється уповноваженим органом, що є розпорядником зазначеної інформації, з урахуванням вимог статті 6 ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

-  Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоровʼя на 2024 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків розвитку шляхом зменшення їх обсягу за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» на суму 194 млн. 924,77 тис. гривень та встановлення видатків розвитку за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоровʼя» на суму 194 млн. 924,77 тис. гривень. Здійснено у 2024 році розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоровʼя. Внесено зміни до Порядку та умов надання у 2024 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоровʼя, якими передбачено спрямування субвенції на реалізацію проекту «Реконструкція будівлі головного корпусу КП «Криворізька міська клінічна лікарня N 2» Криворізької міської ради.

- Затверджено, відповідно до ЗУ «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», вимоги до надавачів послуг електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг; Порядок інформування контролюючого органу та користувачів послуг електронної ідентифікації, користувачів електронних довірчих послуг про порушення конфіденційності та/або цілісності інформації; Порядок перевірки інформації про осіб, яким видаються засоби електронної ідентифікації або кваліфіковані сертифікати відкритих ключів з використанням відомостей інформаційних систем та публічних електронних реєстрів; Порядок використання псевдонімів фізичними особами, які є користувачами послуг електронної ідентифікації або електронних довірчих послуг; Порядок проведення перевірки цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи чи фізичної особи - підприємця під час надання електронних довірчих послуг. Визнано такими, що втратили чинність, постанови КМУ 07.11.2018 N 992 «Про затвердження вимог у сфері електронних довірчих послуг та Порядку перевірки дотримання вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг» та від 04.04.2023 N 298 «Деякі питання здійснення ідентифікації у сфері електронних довірчих послуг».

- Внесено зміни до Порядку використання коштів резервного фонду бюджету. Встановлено можливість використання коштів резервного фонду бюджету на здійснення заходів із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Передбачено відшкодування з резервного фонду кредиторської заборгованості на підставі підтвердженої органами Казначейства інформації. Виключено норми стосовно використання коштів резервного фонду на здійснення заходів щодо запобігання негативним явищам на ринку авіаційних перевезень, повʼязаних із нездійсненням страхового покриття експлуатантам та/або власникам повітряних суден у повітряному просторі України під час збройної агресії проти України, загрози нападу та будь-яких військових дій на території України тощо.

- Внесено зміни до постанови КМУ від 22.12.2023 N 1347 «Деякі питання здійснення спеціального використання водних біоресурсів». Передбачено оформлення та укладення договору на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних   обʼєктах (їх частинах) в електронній формі із застосуванням компонентів Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства; одержання дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних обʼєктах (їх частинах) (для здійснення промислового рибальства, дослідного вилову) в електронній формі із застосуванням компонентів Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства. Встановлено прозорий механізм розподілу ідентифікаційних номерів бирок для маркування знарядь лову, ïx одержання та встановлено чіткі правила маркування знарядь лову. Уточнено форми Типового договору на право спеціального використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) для цілей реалізацїі цієї постанови.

- Внесено зміни у додаток 1 «Перелік проектів (об’єктів, заходів), фінансування яких здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів (об’єктів, заходів), спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії» до постанови КМУ від 05.03.2024 N 247 «Про виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії». Внесено зміни до переліку проектів (обʼєктів, заходів) по м. Харкову, фінансування яких буде здійснюватися за рахунок коштів фонду.

- Затверджено Порядок організації прийому до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти України та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства з використанням Єдиної міжвідомчої інформаційної системи України для іноземців та осіб без громадянства, які бажають навчатися у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти України; та Положення про Єдину міжвідомчу інформаційну систему України для іноземців та осіб без громадянства, які бажають навчатися у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти України.

- Внесено зміни до Порядку використання коштів державного бюджету, Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, Порядку надання фінансової державної підтримки фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, з метою посилення енергетичної безпеки держави в умовах руйнації об’єктів електрогенерації та енергетичної інфраструктури внаслідок військової агресії РФ проти України та розвитку мережі альтернативних джерел відновлюваної енергетики.

- Затверджено обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2024 році та перелік державних замовників.

- Включено до Реєстру індустріальних (промислових) парків індустріальний парк «ЕНЕРДЖІ ГРУП».

- Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України на 2024 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків за програмою «Керівництво та управління у сфері статистики» шляхом зменшення обсягу видатків споживання на суму 1 млн. 357,7 тис. гривень та встановлення на зазначену суму видатків розвитку з метою введення в експлуатацію в аварійному режимі резервних агрегатів автономного електричного живлення.

- Схвалено проект Угоди між Урядом України та Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) про продовження дії Угоди між Урядом України та Всесвітньою продовольчою програмою (ВПП) про відкриття Офісу ВПП в Україні. Передбачено поновлення представництва ВПП в Україні з метою забезпечення оперативного реагування на випадки надзвичайних ситуацій, у тому числі у розподілі фінансової допомоги та допомоги у натуральній формі для постраждалих регіонів, та сприяння розвитку співробітництва в контексті участі українських компаній в закупівлі сільськогосподарських і продовольчих товарів для потреб міжнародних гуманітарних проектів ВПП.

- Затверджено перелік боєприпасів, що підлягають утилізації, з метою вивільнення технічних територій арсеналів, баз та складів Збройних Сил України від небезпечних для зберігання та непридатних для використання за призначенням боєприпасів.

- Визначено комунальне підприємство «Облводоканал» Запорізької обласної ради,  комунальне підприємство «Водоканал» (м. Запоріжжя) та концерн «Міські теплові мережі» (м. Запоріжжя) отримувачами гуманітарної допомоги на період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування.

- Призначено заступником Головного Прикордонного Уповноваженого України на українсько-білоруській, українсько-польській, українсько-словацькій, українсько-угорській та українсько-румунській ділянках державного кордону Вавринюка Валерія Павловича, начальника Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, увільнивши від цих обовʼязків Бабюка Віктора Борисовича.

- Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоровʼя на 2024 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету шляхом зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Спеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоровʼя» на 920,3 тис. гривень та збільшення видатків розвитку за такою програмою на 920,3 тис.гривень; зменшення обсягу видатків споживання за програмою «Медична допомога, що надається санаторно-курортними закладами» на 23 млн. 376,4 тис. гривень; збільшення обсягу видатків за програмою «Спеціалізована медична допомога, що надається закладами охорони здоровʼя наукових установ та закладів вищої освіти» на 23 млн. 376,4 тис. гривень.

- Вилучено державного навчального закладу «Львівський професійний ліцей залізничного транспорту» з додатка до розпорядження КМУ від 24.07.2019 «Про передачу цілісних майнових комплексів державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у спільну власність територіальних громад Львівської області» з метою передачі майна закладу освіти до сфери управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій для створення Ліцею цивільного захисту у складі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, який належить до сфери управління ДСНС.

- Викладено у новій редакції додаток «Перелік іноземних акредитаційних агентств та агентств із забезпечення якості вищої освіти, які видають сертифікати про акредитацію освітніх програм, що визнаються в Україні» до розпорядження КМУ від 10.07.2019 N 554. Включено до Переліку Канарське агентство з оцінки якості та акредитації (Іспанія), Валенсійське агентство з оцінки та прогнозування (Іспанія), Європейську раду богословської освіти (Німеччина), Грецький орган з питань вищої освіти (Греція), Словацьке агентство з акредитації вищої освіти (Словаччина) та виключено з Переліку Інститут акредитації, сертифікації та забезпечення якості (Німеччина), EQ-Arts - Підвищення якості у мистецтві (Нідерланди).

- Схвалено залучення коштів гранту на бюджетну підтримку від Європейського Союзу відповідно до Угоди про фінансування між Україною та Європейським Союзом, представленим Європейською Комісією («Ukraine Facility»)у розмірі 5,27 млрд євро.

- Схвалено Національну стратегію протимінної діяльності на період до 2033 року та затверджено операційний план заходів з реалізації у 2024-2026 роках Національної стратегії.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на наш VIBER, страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду