ВС встановив, у якому разі виїзд на трамвайні колії є порушенням ПДР

18:17, 12 июля 2020
Забороняється виїжджати на трамвайну колію зустрічного напрямку, відокремлені від проїзної частини трамвайні колії та розділювальну смугу.
ВС встановив, у якому разі виїзд на трамвайні колії є порушенням ПДР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду встановив у якому разі виїзд на трамвайні колії є порушенням правил дорожнього руху. Про це повідомляє прес-служба ВС.

Фабула справи

Водій транспортного засоби проїхав по трамвайній колії, внаслідок чого його було визнано винним в порушенні вимог ч.2 ст.122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, пункту 11.9 Правил дорожнього руху та притягнуто до адміністративної відповідальності із накладенням штрафу у розмірі 425 грн. Не погоджуючись із вказаною постановою, позивач звернувся до суду.

Судом першої інстанції у задоволенні позовних  вимог відмовлено.  Постановою суду пеляційної інстанції скасовано рішення суду першої інстанції та прийнято нову постанову про задоволення позовних вимог.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції та задовольняючи позовні вимоги, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що в діях позивача відсутні ознаки складу правопорушення, передбаченого частиною другою статті 122 КУпАП, оскільки із наявних у справі доказів вбачається, що наявне суміщене трамвайне полотно, по якому проїхав позивач, це полотно трамвайної колії, розташоване в одному рівні з проїзною частиною дороги, яке допускає рух по ньому дорожніх транспортних засобів. У свою чергу, технологічна споруда для підйому-опускання мосту, яку перетинав позивач під час руху, не є відокремленням трамвайної колії, оскільки її призначення - забезпечення функціонування мосту.

Правова позиція КАС ВС

Колегія суддів Верховного Суду погодилась із висновками суду апеляційної інстанції, залишивши касаційну скаргу без задоволення.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивач дійсно здійснив виїзд на трамвайні колії, однак, відповідно до вимог ПДР України, такий виїзд є порушенням у разі відокремлення колії від дороги.

Пунктом 11.9 ПДР України визначено, що забороняється виїжджати на трамвайну колію зустрічного напрямку, відокремлені від проїзної частини трамвайні колії та розділювальну смугу.

Згідно з пунктом 1.10 ПДР України трамвайна колія - елемент дороги, призначений для руху рейкових транспортних засобів, який обмежується по ширині спеціально виділеним вимощенням трамвайної лінії або дорожньою розміткою. По трамвайній колії допускається рух нерейкових транспортних засобів відповідно до розділу 11 цих Правил.

Поняття відокремленої трамвайної лінії наводиться у Державних будівельних нормах ДБН В.2.3-18:2007. Трамвайні та тролейбусні лінії. Загальні вимоги до проектування, затверджені наказом Мінрегіонбуду України №401 від 28.12.2007. Відповідно до пункту 3.60 вказаних будівельних норм полотно трамвайне відокремлене - це полотно трамвайної колії відокремлене від проїзної частини вулиці (дороги) і знаходиться у різних із нею рівнях, що не допускає руху по ньому дорожніх транспортних засобів.

Отже, при відокремленій трамвайній колії, рух транспортних засобів відбувається на різних рівнях із проїзною частиною. При цьому, наявні спеціально виділене вимощення трамвайної лінії або дорожньої розмітки.

Як правильно вказав суд апеляційної інстанції, технологічна споруда для підйому-опускання мосту, яку перетинав позивач під час руху, не є відокремленням трамвайної колії, призначення цієї споруди полягає у забезпеченні функціонування мосту.

Таким чином, Верховний Суд погодився із висновком суду апеляційної інстанції про відсутність в діях позивача ознак складу правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 122 КУпАП.

Із постановою ВС/КАС від 04.06.2020 у справі № 206/1208/17 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, які автомобілі допоможуть пережити карантин з комфортом.

Також стали відомі надійні автомобілі, які проїжджають понад 300 тисяч кілометрів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді