Суд у Франції відхилив позов ГО про припинення нафтового мегапроекту TotalEnergies в Уганді

08:58, 2 березня 2023
Інтерес процесу полягав у тому, що суд вперше розглядав поняття «виявляти пильність» у збереженні довкілля.
Суд у Франції відхилив позов ГО про припинення нафтового мегапроекту TotalEnergies в Уганді
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суд у Нантеррі (Франція) визнав «неприйнятним до розгляду» позов шести громадських організацій щодо зупинення нафтового мегапроекту TotalEnergies в охоронних природних зонах Уганди та Танзанії. Про це пише RFI.

Проект «Tilenga» французького гіганта енергетики вартістю $10 млрд, що включає буріння свердловин і будівництво транскордонного нафтопроводу, знаходиться на завершальній стадії будівництва. Шість ГО звинувачують TotalEnergies у неповазі до європейського принципу «пильності» у збереженні довкілля та прав населення.

Суд ухвалив, що екологічні асоціації порушили етапи процедури подання позову, не висловившись щодо самого питання по суті.

Інтерес процесу полягав у тому, що суд вперше розглядав питання про дотримання ухваленого у 2017 році у Франції закону, який вимагає від підприємств-гігантів «виявляти пильність» у дотриманні принципів «захисту довкілля та прав людини як у ЄС, так і за його межами».

Ділові кола та юристи чекали на рішення суддів з особливою увагою. Зокрема тому, що контури французького законодавства залишаються розмитими. Поки що жоден суд не може сказати, в чому полягає необхідна від підприємств норма, «стандарт очікуваної пильності». Паризький суд у грудні був змушений звернутися до Французької академії за допомогою для визначення поняття «пильності». Судді поки що не мають юридично закріпленого змісту цього поняття.

На сайті TotalEnergies уточнює, що «проект розробки нафтових ресурсів у районі озера Альберт та будівництво транскордонного трубопроводу є частиною чутливого соціального та екологічного контексту, який потребує вжиття конкретних заходів з погляду довкілля та поваги до прав спільнот».

10-мільярдний проект здійснюється у партнерстві з нафтовим гігантом CNOOC.

Процес TotalEnergies був першим, але не залишився винятком. У 2020 році було подано позов проти EDF у зв'язку з проектом будівництва парку вітряків у Мексиці, у 2021 – позов проти Suez у Чилі, де мешканці одного з міст тривалий час позбавлені доступу до питної води. У тому ж році того гіганта Casino було звинувачено в суді в причетності до знищення лісів Амазонки.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду