Є достатньо підстав вважати Путіна відповідальним за викрадення українських дітей, — прокурор МКС Карім Хан

09:48, 18 березня 2023
Хан зазначив, що під час розслідування його офісом підтверджені випадки депортації щонайменше сотень дітей, вивезених з дитячих будинків та інтернатів.
Є достатньо підстав вважати Путіна відповідальним за викрадення українських дітей, — прокурор МКС Карім Хан
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є переконливі докази, які свідчать, що Путін несе відповідальність за незаконну депортацію українських дітей з окупованих районів України. Про це йдеться у його заяві.

Хан зазначив, що під час розслідування його офісом підтверджені випадки депортації щонайменше сотень дітей, вивезених з дитячих будинків та інтернатів. Багато з цих дітей, за даними слідства, були передані на усиновлення в рф.

У рф указом Путіна було змінено законодавство з метою прискорення надання російського громадянства, що полегшило їх усиновлення російськими сім'ями.

«На підставі доказів, зібраних і проаналізованих моїм Офісом у ході незалежних розслідувань, Палата попереднього провадження підтвердила, що існують достатні підстави вважати, що президент Путін і пані Львова-Бєлова несуть кримінальну відповідальність за незаконну депортацію і переміщення українських дітей з окупованих районів України до рф всупереч статті 8(2)(a)(vii) і статті 8(2)(b)(viii) Римського статуту», - йдеться у заяві.

Офіс прокурора МКС стверджує, що ці дії, серед іншого, демонструють намір назавжди вивезти цих дітей з їхньої власної країни. На момент депортації українські діти перебували під захистом Четвертої Женевської конвенції.

«Ми повинні забезпечити, щоб винні у скоєнні злочинів були притягнуті до відповідальності, а діти були повернуті до своїх родин і громад. Ми не можемо допустити, щоб з дітьми поводилися так, ніби вони є військовою здобиччю», - заявив Хан.

«Як я заявив у травні минулого року в Бучі, Україна є місцем злочину, що охоплює складний і широкий спектр ймовірних міжнародних злочинів. Ми без вагань подаватимемо подальші клопотання про видачу ордерів на арешт, коли цього вимагатимуть докази», - додав генпрокурор МКС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду