Найімовірніше, росія інсценувала атаку на Кремль, — ISW

09:51, 4 травня 2023
Американські аналітики вважають, що рф, швидше за все, інсценувала атаку на Кремль, щоб донести інформацію про війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої мобілізації суспільства.
Найімовірніше, росія інсценувала атаку на Кремль, —  ISW
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Країна-агресор росія інсценувала атаку дронів на Кремль з метою показати війну своїй внутрішній аудиторії як щось екзистенційне. Спланована провокація також може бути підготовкою для ширшої мобілізації в рф. Про це йдеться в аналітиці Інституту вивчення війни.

Експерти зазначають, що на тлі суттєвого зміцнення ППО у столиці рф вибух БПЛА просто над Кремлем виглядає неправдоподібно.

На думку аналітиків, росія організувала цей напад, намагаючись донести війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для більш широкої мобілізації. Декілька ознак вказують на те, що провокація була проведена всередині рф і цілеспрямовано організована.

В ISW нагадали, що російська влада нещодавно зробила кроки щодо посилення внутрішніх можливостей ППО, зокрема в самій Москві, і тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники могли пробити кілька ешелонів ППО і вибухнути просто над Кремлем.

Негайна та скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що напад був внутрішньо підготовлений так, що його передбачувані політичні наслідки переважали реакцію керівництва країни-агресора. Кремль негайно звинуватив Україну в проведенні теракту й офіційні російські відповіді швидко сформувалися навколо цього звинувачення.

Проте в ISW зазначили, що якби атака безпілотників не була організована всередині рф, це було б несподіваною подією.

Швидкий та послідовний виклад офіційної російської версії дає змогу припустити, що росія інсценувала інцидент з БПЛА у Кремлі в безпосередній близькості до 9 травня, щоб подати війну своїй внутрішній аудиторії як щось екзистенційне.

Аналітики припускають, що Кремль може використати цей інформаційний привід, щоб виправдати скасування або подальше обмеження святкування 9 травня.

Крім того, аналітики зазначили, що Кремль, можливо, планує провести інші операції під чужим прапором та збільшити обсяг дезінформації напередодні українського контрнаступу для посилення внутрішньої підтримки війни.

Нагадаємо, що дрони летіли над Кремлем у Москві, після чого в рф почалася паніка і вони звинуватили в цьому ЗСУ, але Україна повідомила про непричетність до цієї "бавовни".

Згодом момент вибуху безпілотника над Кремлем потрапив на відео.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду