США готуються надати Ізраїлю 50 винищувачів F-15 на суму понад $18 млрд

20:17, 2 квітня 2024
Адміністрація Байдена незабаром може схвалити продаж 50 винищувачів F-15 американського виробництва Ізраїлю.
США готуються надати Ізраїлю 50 винищувачів F-15 на суму понад $18 млрд
Джерело фото: The Daily Aviation
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Адміністрація президента США Джо Байдена наближається до затвердження угоди щодо продажу 50 винищувачів F-15 Ізраїлю, що може стати найбільшим за обсягом угодою про військову техніку США для Ізраїлю. Згідно з інформацією, отриманою CNN від трьох осіб, знайомих із цим питанням, вартість угоди перевищує 18 мільярдів доларів.

Ця угода є відповіддю на потреби оборони Ізраїлю в умовах загострення конфлікту з ХАМАСом та іншими загрозами з боку Ірану та його проксі-груп. Останнім часом увага до продажу американської зброї Ізраїлю зросла, особливо серед членів партії президента Байдена, які закликають до обмеження військової допомоги до тих пір, поки Ізраїль не покращить гуманітарну ситуацію в Палестині.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант вже провів переговори у Вашингтоні з високопосадовцями США, щоб прискорити поставки літаків. Угода також передбачає поставку високоточних боєприпасів та підтримку для модернізації існуючого парку винищувачів F-15 в Ізраїлі.

Офіційного підтвердження угоди ще не надано, і зараз йде процес попереднього повідомлення Конгресу. Законодавці матимуть 30 днів на розгляд та можуть втрутитись у угоду шляхом спільної резолюції. Проте, Конгрес до цього часу ніколи не блокував подібні продажі.

Представники Державного департаменту США та Посольства Ізраїлю у Вашингтоні поки не коментували цю інформацію. Речник Державного департаменту зазначив, що Сполучені Штати підтримують безпеку Ізраїлю в умовах загрози з боку терористичних організацій та Ірану.

«Ми не можемо підтвердити потенційні чи очікувані поставки зброї США до того, як про них буде офіційно повідомлено Конгрес», - сказав представник Державного департаменту США.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області