Вчені попереджають про стрімке скорочення запасів кисню у водоймах

18:56, 20 липня 2024
Кисень у водоймах зникає, ставлячи під загрозу життя на Землі.
Вчені попереджають про стрімке скорочення запасів кисню у водоймах
Джерело фото: rada-dolyna.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Запаси розчиненого кисню у водоймах по всьому світу стрімко зменшуються, що становить одну з найбільших загроз для життєзабезпечення Землі. Про це повідомляють вчені в журналі Nature.

Як атмосферний кисень є життєво важливим для таких тварин, як люди, так і розчинений кисень у воді є необхідним для прісноводних і морських екосистем. Згідно зі статтею, мільярди людей залежать від цих середовищ проживання як джерела їжі та доходу, але вміст кисню в них значно і швидко знижується.

Концентрація розчиненого кисню у воді падає з кількох причин. По-перше, теплі води не можуть утримувати багато розчиненого кисню. Викиди парникових газів підвищують температуру, що робить поверхневі води менш здатними утримувати цей важливий елемент. По-друге, водні організми можуть виснажувати кисень швидше, ніж він відновлюється.

Крім того, цвітіння водоростей, а також приплив сільськогосподарських добрив, стічних вод і промислових відходів погіршують ситуацію. У найгірших випадках кисню стає так мало, що мікроорганізми буквально задихаються і гинуть, часто захоплюючи з собою більші види.

«Скорочення викидів парникових газів, стоків поживних речовин і надходження органічного вуглецю (наприклад, неочищених стічних вод) сповільнить або, можливо, поверне назад процес деоксигенації», — зазначають учені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валентина Юрченко
    Валентина Юрченко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Мельник
    Олександр Мельник
    суддя Миколаївського окружного адміністративного суду