Депутати врегулюють прийняття нових процесуальних кодексів

11:45, 13 липня 2017
Зміни в Конституції України в сфері правосуддя викликали необхідність удосконалити систему судочинства.
Депутати врегулюють прийняття нових процесуальних кодексів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 13 липня 2017 року, Рада розгляне проект Постанови №6698 «Про особливості процедури розгляду і прийняття проекту Закону України про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Ініціаторами виступили народні депутати України Сергій Валентиров, Борис Козир, Андрій Немировський і Ігор Артюшенко.

Верховною Радою України від 2 червня 2016 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», що викликало необхідність приведення вітчизняного законодавства у відповідність з оновленою редакцією Основного Закону держави.

З цією метою Верховна Рада України прийняла в першому читанні ряд законопроектів, які передбачають реформування системи судочинства, серед яких — проект Закону України про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (реєстр. №6232).

Метою запропонованого депутатами проекту Постанови є забезпечення законодавчої бази для проведення судової реформи як необхідної передумови для реалізації громадянами України наданого Конституцією України права на судовий захист своїх прав, свобод і законних інтересів.

На думку авторів, незавершеність судової реформи фактично унеможливлює ефективну реалізацію громадянами України наданого Конституцією України права на судовий захист, тому існує необхідність прийняття в найкоротші терміни проекту Постанови, протягом двох останніх пленарних днів шостої сесії Верховної Ради України в якості законів України законопроектів у сфері судочинства, в т. ч. проекту Закону України про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, кодекс адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (реєстр. №6232). Розглянути пропонується без обговорення і голосування відхилених пропозицій і поправок з метою недопущення розбалансування.

Депутати впевнені, що прийняття відповідного акта забезпечить законодавчу базу для проведення судової реформи, що є необхідною умовою для реалізації громадянами України наданого Конституцією України права на судовий захист своїх прав, свобод і законних інтересів.

Також вони вказали, що реалізація проекту постанови не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

Нагадаємо, 11 липня Верховна Рада України розглянула в другому читанні два найважливіших для судової реформи законопроекти: проект змін до Цивільного, Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України (законопроект №6232) та нову редакцію Закону «Про Конституційний Суд України» (№6427 -д).

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду