До яких кримінальних справ пропонують залучати суд присяжних

09:00, 11 вересня 2017
Чи стане суд присяжних ефективним механізмом захисту прав людини?
До яких кримінальних справ пропонують залучати суд присяжних
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

10 серпня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №7022 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку розгляду кримінальних проваджень колегіально судом та судом присяжних».

Ініціатором законопроекту виступив Кабінет міністрів України.

Проект Закону підготовлено з метою удосконалення порядку розгляду кримінальних проваджень колегіально судом і судом присяжних стосовно злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше восьми років, розмежування функції колегії присяжних і професійних суддів, а також з метою забезпечення розгляду таких справ в розумні строки.

Практика дії інституту суду присяжних за кордоном свідчить про те, що в багатьох країнах суд присяжних розглядає кримінальні провадження у тяжких і особливо тяжких злочинах.

Зокрема, відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу Республіки Болгарія суд повинен слухати кримінальні справи в першій інстанції в складі одного судді і двох присяжних, якщо покарання за скоєний злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше ніж на 5 років, і в складі двох суддів і трьох присяжних засідателів, якщо покарання за скоєний злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк не менше 15 років або тяжке покарання.

Також положеннями Кримінально-процесуального кодексу Канади закріплено: якщо обвинувачений вибирає бути судимим суддею або суддею провінційного суду, в залежності від обставин генеральний прокурор може вимагати для обвинуваченого піддатися правосуддю судом, що складається з судді і присяжних, якщо тільки вчинене правопорушення не тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років або менше.

Згідно із законодавством Грузії суд присяжних повинен складатися з не менше 6 присяжних засідателів у справах середньої тяжкості злочину, з не менш 8 присяжних засідателів у справах великої тяжкості злочину, з не менше 10 присяжних засідателів у справах особливо великої тяжкості злочину.

Також документом пропонується внести зміни до ч. 2 ст. 31 Кримінально-процесуального кодексу України (далі — КПК) відповідно до яких розгляд кримінального провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше восьми років або довічного позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів або судом присяжних у складі двох професійних суддів і трьох присяжних за клопотанням обвинуваченого. Якщо кримінальне провадження стосується декількох обвинувачених, то воно розглядається судом присяжних стосовно всіх обвинувачених за умови, що хоча б один з них заявив клопотання про такий розгляд. У зв'язку з внесенням змін проекту Закону пропонується виключити ч. 3 ст. 31 КПК.

Пропонованими проектом Закону змінами в ст. 384 КПК передбачається, що прокурор, суд зобов'язані роз'яснити не тільки обвинуваченому, а й підозрюваному в скоєнні злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше восьми років або довічне позбавлення волі, можливість і особливості розгляду кримінального провадження стосовно нього колегією суддів в складі трьох суддів або судом присяжних, про що прокурор складає письмове роз'яснення, яке додається до обвинувального акту і реєстру матеріалів досудового розслідування, які передаються в суд. Також таке роз'яснення надається обвинувачуваному судом під час підготовчого судового засідання (ч. 4 ст. 315 КПК в редакції проекту Закону).

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду