Рада прийняла закон про житлово-комунальні послуги

11:21, 9 листопада 2017
Верховна рада України прийняла проект Закону №1581-д «Про житлово-комунальні послуги»
Рада прийняла закон про житлово-комунальні послуги
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Закон регулює відносини, що виникають в процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг.

Про це повідомляє прес-служба парламенту.

Документ підтримали 262 парламентарія.

Відповідно до Закону, «житлово-комунальні послуги — результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюються на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг».

Предметом регулювання цього Закону є відносини, що виникають в процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають в процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу споживачам в житлових, присадибних, садових, дачних будинках.

Відповідно до Закону, «не є предметом регулювання цього Закону відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками і об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку при забезпеченні потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до ст. 22 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Норми цього Закону застосовуються з урахуванням особливостей, встановлених законами, які регулюють відносини в сферах постачання і розподілу електричної енергії і природного газу, постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Закон визначає державну політику в сфері житлово-комунальних послуг, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування в сфері житлово-комунальних послуг, перелік житлово-комунальних послуг, учасників правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг, виконавців комунальних послуг, права та обов'язки споживачів і виконавців комунальних послуг і керуючих, порядок оплати житлово-комунальних послуг, встановлює ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги, порядок надання житлово-комунальних послуг.

Також, проект закону №1581-д передбачає інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, що здійснюється виконавцями відповідних послуг в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері житлово-комунального господарства.

Крім того, документом передбачено відповідальність за неналежне виконання договору і визначено порядок оформлення претензій споживачів.

Нагадаємо, 8 листопада Рада проголосувала за законопроект, який дозволяє українським бізнесменам продавати частково вироблені в країні товари як українські.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області