З 11 липня електронні цигарки та кальяни заборонено курити в громадських місцях: деталі і штрафи

07:26, 11 липня 2022
В Україні набули чинності норми антитютюнового Закону 1978-ІХ.
З 11 липня електронні цигарки та кальяни заборонено курити в громадських місцях: деталі і штрафи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 11 липня 2022 року в Україні набули чинності норми антитютюнового Закону 1978-ІХ, які передбачають заборону куріння тютюнових виробів для нагрівання у визначених законом місцях нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами (куріння яких заборонено з 2012 року). Також норми Закону забороняють курилки у приміщеннях підприємств усіх форм власності та надають повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати додаткові вільні від куріння місця.

«Завдяки широкій суспільній підтримці антитютюнових заходів в Україні відзначається високий рівень дотримання бездимного законодавства. Держпродспоживслужба готова реагувати на скарги споживачів щодо випадків куріння чи вживання у заборонених місцях тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів, а тепер і пристроїв для нагрівання тютюну», - наголосив Юрій Сахно, головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби України.

Зазначається, що скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в електронний спосіб через офіційний вебпортал Держпродспоживслужби, навіть з мобільного телефону.

«Зауважимо, що за куріння у заборонених законом місцях відповідальність несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, у приміщенні або на території яких вчиняється правопорушення», - кажуть у Держпродспоживслужбі.

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено Законом, передбачає накладення штрафу 51−170 грн. У разі повторного за рік порушення штрафу становить 170−340 грн згідно зі ст. 175−1 КУпАП .

За розміщення попільничок ( для закладів ресторанного господарства), кальяну або куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у заборонених місцях передбачено такий штраф:

  • Для суб'єктів господарювання — у розмірі 1000 гривень, а у разі повторного за рік порушення — 10000 гривень.
  • Для закладів ресторанного господарства — 3000 гривень, а у разі повторного порушення протягом року — 15000 гривень.
  • За продаж IQOS, glo та інших електронних сигарет неповнолітнім загрожує покарання у вигляді штрафу 1020 грн, а за повторне порушення — 10 200 грн.

Також ми писали, що українцям нагадали, де забороняється куріння тютюнових виробів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду