У Раді зареєстрували законопроєкт щодо позбавлення почесних звань культурних діячів

14:05, 23 січня 2023
Народні депутати розробили законопроєкт, який передбачає підстави для позбавлення почесних звань культурних діячів, які виявилися негідні їх.
У Раді зареєстрували законопроєкт щодо позбавлення почесних звань культурних діячів
Джерело фото nta.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

20 січня у ВР зареєстрували новий законопроєкт №8374 про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури.

Даний законопроєкт розробили Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики разом із Міністерством культури та інформаційної політики України.

Наразі на сайті ВР ще немає тексту цього документу, однак одна з його ініціаторок Євгенія Кравчук, заступниця голови з питань гуманітарної та інформаційної політики, розкрила завісу проєкту Закону у дописі на фейсбуці.

За словами Євгенії Кравчук, даний закопроєкт пропонує позбавлення почесних звань культурних діячів, які виявилися негідними українського визнання.

Заступниця голови зазначає, що законопроєкт передбачає підстави для позбавлення нагород як іноземних громадян, так і громадян України.

Зокрема, такими підставами відповідно до нового проєкту Закону вважатимуться:

1) рішення суду про визнання такої особи винною у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину (в тому числі за статтею «державна зрада»);

2) застосування до такої особи санкцій, відповідно до Закону України «Про санкції».

Разом із почесними званнями, додає Кравчук, особи, які визнані їх негідними, відповідно втратять й передбачені за звання пільги.

Нагадаємо, що раніше Президент України підписав накази, якими увів санкції проти низки культурних діячів, зокрема, проти Ані Лорак, Таїсії Повалій, Філіпа Кіркорова, Ірини Алегрової тощо.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки