Різні форми садочків, 56-денна відпустка для вихователів і центри допомоги для батьків: Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні

11:49, 22 березня 2023
За словами ініціатора законопроєкту, він має докорінно змінити підходи та систему набуття дошкільної освіти.
Різні форми садочків, 56-денна відпустка для вихователів і центри допомоги для батьків: Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні
Джерело фото: pon.org.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила рішення прийняти за основу проект Закону про дошкільну освіту №8030.

За словами ініціатора законопроєкту, голови підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Володимира Воронова, проєкт має докорінно змінити підходи та систему набуття дошкільної освіти.

«Україні вже давно потрібно реформувати дошкільну освіту. Тому ми пропонуємо чітко визначити форми її здобуття, форми дитячих садочків, педагогічну підтримку батьків та ще низку важливих змін. Впевнений, їх відчують усі учасники процесу – і педагоги, і батьки», – пояснив парламентарій.

Він розказав, що документ пропонує зменшити наповненість груп, щоб діти нормально навчалися з врахуванням індивідуальних інтересів, потреб та формуванням індивідуальної освітньої траєкторії.

Також будуть створені центри педагогічної та психологічної підтримки та допомоги батькам, як мінімум один у кожній територіальній громаді.

За словами Володимира Воронова, документ має забезпечити справедливу черговість зарахування дітей до комунальних закладів освіти через чітке визначення території обслуговування.

«Зміняться й умови роботи педпрацівників. Вони отримають адекватний обсяг педагогічного навантаження, щорічну оплачувану відпустку 56 днів та можливість вільно обирати освітні програми та форми роботи», – сказав нардеп.

Володимир Воронов додав, що зміни стосуватимуться і форми дитячих садочків. Зокрема, можуть бути сімейні (свої діти та малеча друзів чи сусідів), мобільні для дітей з віддалених населених пунктів, «школа супергероїв» для дітей на стаціонарному лікуванні та центри педагогічного партнерства для дітей, які від народження знаходяться разом з батьками.

Водночас, наголосив парламентарій, діятимуть різні форми здобуття дошкільної освіти: дистанційна, педагогічний патронаж (педагоги навчають дітей у домашніх умовах) та мережева, коли дитина навчається у різних дитсадочках одночасно.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області