19 листопада: яке свято та основні події

09:50, 19 листопада 2022
Сьогодні відзначають Міжнародний день чоловіків та День жінок-підприємців.
19 листопада: яке свято та основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У суботу, 19 листопада, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

Сьогодні 269-й день війни в Україні. До Нового року залишається 42 дні.

Щороку 19 листопада в Україні святкують День працівників гідрометеорологічної служби. Тому саме час привітати людей, для яких це професійне свято. Подія була започаткована указом президента 2003 року. А дату було обрано невипадково, адже саме в листопаді 1920 року було створено українську гідрометеорологічну службу.

Гідрометеорологія займається вивченням усіх процесів, які відбуваються в гідросфері та атмосфері. На сьогоднішній день в Україні налічується близько 5 тисяч працівників гідрометеорологічної служби.

Також в Україні 19 листопада святкують День працівника скляної промисловості або скловиробника. Започатковане це свято 2003 року, а дату обрали на честь дня народження вченого Михайла Ломоносова (1711 рік). Саме він створив хімічне виробництво скла, започаткував технологію виготовлення кольорового скла.

Щорічно в світі 19 листопада святкують Міжнародний день чоловіків. Перші думки про необхідність створення такого свята з’явилися ще в 1960-х роках. А першими відсвяткували його в Тринідад і Тобаго. За словами професора з Вест-Індійського університету Джерома Тілуксінгха у світі існує гендерна несправедливість, яка направлена на чоловіків. А датою проведення свята він запропонував день народження свого батька.

Спочатку ініціативу підхопили країни Карибського басейну, згодом Європа, Азія та Північна Америка.

19 листопада святкують Всесвітній день зерна (Міжнародний день цільнозернової продукції). Головна мета цього свята – нагадати суспільству, що питання продовольчих продуктів є дуже важливим для людства. Саме цільнозернові культури дозволяють зменшити кількість використаної води, більш раціонально використовувати землю.

Від 2014 року в світі 19 листопада також святкують День жінок-підприємців. Вперше свято було проведено в нью-йоркській резиденції ООН. Україна ж приєдналася до ініціативи лише 2016 року. Це стало можливим завдяки допомозі Міжнародної Амбасади жінок-підприємців. Метою свята є збільшення можливостей для жінок в бізнес-діяльності, всебічна їх підтримка. Ініціатива полягає в соціальному русі, який не обмежується одним днем, а створений, щоб надихати жінок відкривати власний бізнес.

19 листопада в світі – Всесвітній день запобігання насильству над дітьми. Його започаткував Фонд жіночого світового саміту 2000 року. Головною метою цього дня вважається звернення уваги на необхідність дотримуватися прав дитини і попередження насильства над ними.

Також 19 листопада – Міжнародний день людей, які пережили самогубство близької людини. Припадає щороку на суботу, яка передує Дню подяки в США (2022 року він припадає на 24 листопада). Згідно з інфорацією Американського фонду запобігання самогубствам, пам'ятний день було створено 1999 року за ініціативи сенатора Гарі Ріда. Він сам постраждав через суїцид близької людини.

Яке сьогодні церковне свято

У православній церкві 19 листопада вшановується пам'ять Павла Сповідника, єпископа Малої Азії. Тоді іконоборці вели запеклу боротьбу проти християнських святинь. Павло, захищаючи їх, зазнав переслідувань і гонінь.

Календар важливих подій в Україні та світі за 19 листопада:

1190 рік — було засновано Тевтонський орден;

1626 рік — у Немирові відкрили церковне братство, при якому також запрацювала школа;

1891 рік — у Німецькій імперії продають першу іграшкову залізницю;

1916 рік — надання автономії Східній Галичині від імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа I;

1969 рік — бразильський футболіст Пеле забиває свій 1000-й гол, це сталося на 909-му матчі футболіста;

1997 рік — з мису Канаверал почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту космічного човна "Колумбія", у якій разом із космонавтами з США і Японії взяв участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва