У разі встановлення яких фактів повнолітня дитина може бути звільнена судом від фінансового забезпечення батька, матері

15:01, 4 грудня 2022
Дочка, син можуть бути звільнені судом від фінансового забезпечення батька, матері та обов’язку брати участь в додаткових витратах у разі встановлення деяких фактів, пояснили у Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції.
У разі встановлення яких фактів повнолітня дитина може бути звільнена судом від фінансового забезпечення батька, матері
Зображення від jcomp на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції повідомляє, що законодавством визначено певний алгоритм врегулювання фінансових відносин, коли вирішити питання «в сімейному колі» неможливо.

«Обов’язок повнолітніх дітей утримувати своїх непрацездатних батьків, які не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв`язку з відсутністю пенсії або її низьким розміром, не є абсолютним», - пишуть у міжрегіональному управлінні Мін'юсту.

За словами керівника Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, дочка, син можуть бути звільнені судом від фінансового забезпечення батька, матері та обов’язку брати участь в додаткових витратах, у разі встановлення факту:

- ухиляння батька, матері від виконання своїх батьківських обов’язків;

- несплати матір’ю, батьком аліментів на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

В управлінні зауважують, що враховуючи вищевикладене, суд на вимогу повнолітніх дітей, до яких пред’явлено позов про стягнення аліментів, зобов’язаний перевірити їхні доводи про ухилення батьків від виконання своїх обов’язків щодо них.

«Слід зауважити, що у виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки», - наголосили у Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції.

Також ми писали, чи можна позбавити батьківських прав за несплату аліментів – відповідь фахівців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва