Чи можна позбавити батьківських прав за несплату аліментів – відповідь фахівців

20:03, 25 листопада 2022
У якому разі мати чи батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав.
Чи можна позбавити батьківських прав за несплату аліментів – відповідь фахівців
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції м. Львів розповідають, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на недобросовісних батьків.

«Відповідно до статті 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:

- не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

- ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;

- жорстоко поводяться з дитиною (застосовують фізичне або психічне насильство, недопустимі методи виховання, принижують людську гідність дитини тощо);

- є хронічними алкоголіками або наркоманами (ці факти мають бути підтверджені відповідними медичними висновками);

- вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини (наприклад, залучають її до непосильної праці, заняття проституцією чи злочинною діяльністю), примушують її до жебракування та бродяжництва;

- засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини (необхідна наявність вироку суду)», - пояснюють спеціалісти.

Отож, зазначають у міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції, несплата аліментів не є достатньою підставою для позбавлення батьківських прав.

«Цей факт суд може брати додатково до уваги разом з іншими доказами. 

Однак, батьки, пам’ятайте: ви зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття. А за ухилення від сплати аліментів передбачена цивільна, адміністративна, кримінальна відповідальність», - наголосили у міжрегіональному управлінні Мін'юсту.

Також ми писали, що розширено перелік доходів, з яких утримуються аліменти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки