Як обрати кавун – у Дежпродспоживслужбі дали кілька порад
На місцевих ринках та в торговельних мережах Одеського регіону розпочався продаж сезонних кавунів. Як розповіли у Дежпродспоживслужбі, цього року кавуни їдуть до нас з Казахстану, Азербайджану, Молдови, Туреччини та Греції.
Фахівці Головного управління проводять відповідні фітосанітарні процедури до вантажів з кавунами та слідкують за тим, щоб до реалізації не були допущені харчові продукти рослинного походження з підвищеним вмістом нітратів.
Від початку липня 2023 року завдяки контролю з боку Держпродспоживслужби до продажу в області не допустили 3 859 кг баштанних культур, з них динь – 1 400 кг, кавунів – 1 795 кг.
Фахівці дали кілька порад щодо кавунів:
- Небезпечно купувати баштанні з пошкодженою шкіркою, вм’ятинами, підгнилі або розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду, тому у разі вживання такого кавуна можливі шлунково-кишкові розлади.
- Дозрівання кавунів і динь зазвичай «прискорюють» за допомогою нітратовмісних препаратів. Визначити «на око» нітрати неможливо, можна лише за допомогою лабораторних досліджень. Допустимий рівень вмісту нітратів у кавунах – 60 мг/кг.
Фахівці радять купувати кавуни в серпні, тоді є майже 100% гарантії, що вони будуть без шкідливих речовин, адже кавуни й так достигають за допомогою сонця. Але найбільш надійний метод визначити безпечний кавун чи диню – пристрій, який вимірює вміст нітратів – нітрометр.
Як обрати кавун?
- Беріть плоди середнього розміру, від трьох до семи кілограмів. Стиглий кавун легший, ніж зелений, і не тоне у воді.
- Пляма, якою кавун торкався землі, має бути жовтого, а не білого кольору.
- Обирати кавун варто і на слух: коли плід достигає, у нього всередині з'являються порожнечі, і їх можна почути, постукавши – якщо звук дзвінкий, то кавун стиглий.
Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.
















