У КК з'явиться склад злочину «незаконне отримання фінансової допомоги від ЄС та міжнародних партнерів», - директор БЕБ Вадим Мельник

17:03, 7 липня 2022
Директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник розповів, що в Кримінальному кодексі запровадять нову статтю, яка передбачатиме відповідальність за заподіяння шкоди фінансовим інтересам Європейського Союзу та міжнародним партнерам.
У КК з'явиться склад злочину «незаконне отримання фінансової допомоги від ЄС та міжнародних партнерів», - директор БЕБ Вадим Мельник
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник виступив в ефірі єдиного телемарафону, де розповів, що у Кримінальному кодексі з'явиться нова стаття. У ній буде передбачено відповідальність за незаконне отримання фінансової допомоги від ЄС та міжнародних партнерів та за її незаконне витрачання.

«Зараз боротьба з корупцією – це не лише необхідність, а й вимога від західних партнерів. Чи зможе Україна довести, що бореться з корупцією та гідна отримати допомогу?» - запитав його ведучий.

«Я на 100 відсотків впевнений, що Україна виконає всі антикорупційні вимоги, які ставлять перед нами наші міжнародні партнери.

По-перше, це завоювати та закріпити ту довіру, яка до нас сьогодні є: довіра до керівництва держави, до уряду, до наших громадян.

До речі, це потрібно, зокрема, і для нашої економіки. Зменшення корупції лише посилює нашу економіку. Кожна особа має бути покарана. Але замало лише закликати до усвідомленості. Потрібно встановити чіткі алгоритми контролю за надходженням, розподілом і за витрачанням допомоги, яку нам надають наші міжнародні партнери.

Що стосується БЕБ – у частині виявлення, розслідування злочинів із бюджетними коштами – цим займаємося ми. Такі дії можуть бути предметом розслідування за статтею 191 КК. І санкція цієї статті передбачає покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією. Далі стаття 210 КК (нецільове використання бюджетних коштів) – передбачає покарання до 6 років позбавлення волі.

Крім того, для визначення відповідальності за незаконні операції із коштами Європейського Союзу БЕБ зараз спільно з МВС та іншими держорганами проводить роботу та розробляє нову норму, яку плануємо пропонувати внести до Кримінального кодексу.

А саме, наприклад, стаття 210-1 - заподіяння шкоди фінансовим інтересам Європейського Союзу та міжнародним партнерам. Відповідальність буде як за незаконне здобуття фінансової допомоги, так і за незаконне витрачання», - сказав Вадим Мельник.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

 

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області