Голові Верховного Суду потрібно негайно делегувати нові повноваження — Вища рада правосуддя

17:20, 21 липня 2022
Голову ВС пропонують наділити повноваженнями для протидії колабораціоністам в судовій владі.
Голові Верховного Суду потрібно негайно делегувати нові повноваження — Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 21 липня 2022 року виступила з пропозицією тимчасово наділити Голову Верховного Суду (який входить у склад ВРП за посадою) Всеволода Князєва новими повноваженнями.

У зв’язку з тим, що час від часу з’являються повідомлення про можливу співпрацю деяких українських суддів з агресором, то можливість реагування на такі випадки слід надати Голові Верховного Суду, оскільки Вища рада правосуддя з 22 лютого не має повноважного складу.

За законом право на відсторонення судді від здійснення правосуддя належить Вищій раді правосуддя, тому у ВРП закликали, або швидше сформувати повноважний склад Ради, або тимчасово делегувати відповідні повноваження Голові Верховного Суду.

“Вища рада правосуддя усвідомлює, що делегування таких повноважень Голові Верховного Суду або відновлення роботи Ради без наявності кворуму не повною мірою відповідає нормам Конституції України, однак не суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки такі обмеження стоять на сторожі непохитності довіри до судових інституцій, гарантованого права на справедливий суд та непорушності цілісності держави”, - зазначили у ВРП.

Нагадаємо, що Вища рада правосуддя втратила повноважність після того, як 22 лютого 2022 року звільнились з посад 10 постійних членів ВРП, які вирішили не проходити перевірку, яку відносно них розпочала Етична рада. У підсумку повноваження залишились лише у трьох членів ВРП, які пройшли відповідну перевірку, та Голови Верховного Суду, який входить у склад Ради за посадою.

Крім того, у березні 2022 року повноваження Голови Верховного Суду вже були суттєво розширені шляхом делегування йому деяких повноважень ВРП. Зокрема, Голова Верховного Суду отримав повноваження тимчасово відряджати суддів у інші суди того ж рівня та спеціалізації, змінювати територіальну підсудність судів, призначати голову Державної судової адміністрації та його заступників.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду