У «Слузі народу» вважають, що Вищу раду правосуддя сформують вже у вересні

18:38, 25 липня 2022
Член Комітету ВР з питань правової політики від «Слуги народу» вважає, що новий склад Вищої ради правосуддя буде готовий працювати вже у вересні.
У «Слузі народу» вважають, що Вищу раду правосуддя сформують вже у вересні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, наразі в Україні не працює ключовий орган судової гілки влади - Вища рада правосуддя.

За Конституцією вона складається з 21 члена, з яких 10 - обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, 2 - призначає Президент України, 2 - обирає Верховна Рада України, 2 - обирає з’їзд адвокатів України, 2 - обирає всеукраїнська конференція прокурорів, 2 - обирає з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою.

Наразі у складі ВРП є два члени, обрані з’їздом суддів - Віталій Саліхов та Інна Плахтій, а також ще один член, призначена Президентом Володимиром Зеленським Оксана Блажівська (отже, разом з головою ВС - 4 члени).

Член Комітету ВР з питань правової політики, депутат «Слуги народу» Денис Маслов вважає, що новий склад ВРП запрацює вже у вересні цього року.

«Вже у вересні Україна може отримати доброчесний склад Вищої ради правосуддя!
Це буде виконанням одного із ключових пунктів-маркерів для підтвердження статусу кандидата в члени ЄС.
І для цього є необхідне підґрунтя.
22 липня Етична рада допустила до співбесіди 44-х кандидатів на посади членів ВРП за квотою з’їзду суддів України. Мова йде про 6 вакансій (можливо, помилка, адже за Конституцією - 10 вакансій, 2 з яких зараз заповнені, отже з’їзд суддів може обрати 8 членів - прим. ред.).

23 липня Президент України своїм указом утворив конкурсну комісію з добору кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя за своєю квотою. Йдеться про 1 вакансію.

За умови швидкого проведення цих процедур (від 1 до 2 місяців), а також завершення попередніх конкурсів на 2 вакансії від ВРУ, 1 вакансію від з'їзду юридичних ВНЗ та 1 вакансію від з'їзду суддів, які перебувають на фінальній стадії, вже у вересні ми можемо отримати повноважну Вищу раду правосуддя, з 15-ю необхідними членами.

Вищу раду правосуддя, сформовану на нових засадах, з доброчесними та професійними членами», - зазначив депутат.

Автор Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва