Обмінники зможуть купувати долар у населення за будь-яким курсом

15:14, 8 серпня 2022
Раніше обмінники мали право викуповувати у населення готівкову інвалюту не дешевше за поточний офіційний курс, який тривалий час становив 29,25 грн, а з недавніх пір — 36,6 грн.
Обмінники зможуть купувати долар у населення за будь-яким курсом
Фото: np.pl.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національний банк дозволив банкам і валютним обмінникам ставити в своїх касах будь-який курс викупу валюти у населення. Про це йдеться в постанові правління Нацбанку №172.

«Уповноважені установи здійснюють купівлю та продаж готівкової іноземної валюти за курсом, встановленим уповноваженою установою»,— йдеться у п. 12-2 постанови.

До цього часу діяло обмеження: банки і приватні обмінники повинні були викуповувати у населення готівкову інвалюту не дешевше поточного офіційного курсу. Довгий час мінімальним курсом викупу був 29,25 грн, а з недавніх часів — 36,6 грн.

Так, у постанові (п. 12-2) було прописано, що «Уповноважені установи здійснюють:

1) купівлю у клієнтів готівкової іноземної валюти за курсом, що не нижчий за офіційний курс Національного банку України, який діє в день здійснення операції;

2) продаж клієнтам готівкової іноземної валюти за курсом, установленим уповноваженою установою».

Тепер це обмеження знято.

Також з 6 серпня Нацбанк знову змінив правила розрахунків за кордоном для бізнесу та волонтерів.

«Банкам дозволено продавати іноземну валюту юрособам та ФОП, резидентам України, із зарахуванням на поточний рахунок клієнта в іноземній валюті для подальшого використання відповідної валюти на витрати за допомогою корпоративних платіжних карток за кордоном.

Зокрема:

  • на відрядження працівників виключно на оплату добових витрат (у межах щоденного ліміту 80 євро на одного співробітника);
  • на проживання та транспортні витрати.

Крім того, на клієнтів банку-юросіб, які здійснюють перевезення вантажів у міжнародних повідомленнях (за наявності відповідних документів) не поширюватиметься обмеження на розрахунки гривневими платіжними картками за кордоном», - зазначили у Нацбанку.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд