Олексій Резніков розповів про систему контролю зброї LOGFAS

09:37, 11 серпня 2022
Також він розповів про плани щодо створення Агенції оборонних закупівель.
Олексій Резніков розповів про систему контролю зброї LOGFAS
Джерело фото: gettyimages
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв’ю УП розповів про рішення щодо розгортання системи контролю за зброєю LOGFAS (програма, яка працює за стандартами НАТО).

Так, за його словами, LOGFAS уже запущена. «Просто стоїть питання її постійного розгортання і розширення. Тому перший рівень в цьому місяці ми плануємо з партнерами завершити», - зазначив міністр.

«Я з перших днів Рамштайну у своїх навіть закритих промовах і листах писав: будь ласка, давайте максимально влаштовувати механізми контролю. Прошу, надішліть сюди офіцерів ваших, генералів, яким ви довіряєте. Це перший момент. 

Другий момент: певні логістичні речі. Я не хочу розкривати їх суспільству не тому, що суспільству не довіряю, а тому що ворог нас з вами теж буде читати. Тому наші партнери забезпечують логістичні моменти, знаючи, що і куди потрапляє, і щоб їм було це комфортно. Чому? Тому що коли на Рамштайні я виступав, перші два слова були це "час" і "перехід". Тобто перехід від радянської системи до НАТОвських стандартів. 

Тому, якби наші партнери не знали, як воно експлуатується і де воно знаходиться, вони б не змогли нам в наступний пакет допомоги включати запчастини, масло, газ і т.д. Тому, повірте, все це вони знають. 

Але дійсно, ще в 2019 році нам вже була передана система LOGFAS, і Україна розпочала у військових навчальних закладах навчання, підготовку операторів цієї програми.

А коли нам почали давати ту зброю, була розмова з Лойдом Остіном, і потім лист офіційний: дайте нам ліцензію розширену і дайте нам більше операторських місць, щоб ми могли зараз разом із вами запустити цю систему. Вона дуже складна й одночасно мудра. 

Оскільки вона від центрального оперативного рівня доходить у результаті аж до бригадного. Наша задача хоча би зверху і вниз рухатися. Плюс потрібен переклад на українську мову, щоби наше командування сил логістики або командування сил підтримки на місцях могло теж оперувати цією системою. 

Тому я думаю, що в серпні першу презентацію верхнього стратегічного рівня ми проведемо. Ну, звісно, з партнерами в закритому режимі так, як їм це зручно. 

Паралельно за допомогою НАТОвського європейського офісу разом з нашою Мінцифрою і Мінінфраструктури зробили систему, яку назвали "Каравай". 

Але це більш така логістична програма, вони не конфліктують з LOGFAS. LOGFAS більше мудра. Умовно кажучи, наше військове командування планує якусь операцію, і ця програма допоможе навіть спланувати, підібрати, що саме і в якій кількості потрібно.

І третя система зручна для користування військово-політичним керівництвом країни – це система СОТА, яка на базі нашого РНБО зроблена», - розповів Резніков.

Також він розповів про плани щодо створення Агенції оборонних закупівель.

«Є нюанс, тому що в мене моя амбіція, щоб це агентство має бути не просто спецекспортером, а це має бути в ідеалі такий військовий Амазон. Коли хтось звертається за потребою, а хтось робить пропозицію. Це моя мрія, щоб там були всі відомі виробники в світі, окрім російських, звісно, тих, яким ми довіряємо, вони були там напряму в реєстрі і мали можливість без посередників нам постачати напряму. 

Перший контракт, який буде на агенції, це буде якийсь зрозумілий, з абсолютно відомою публічною компанією», - підкреслив міністр.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва