Раді пропонують запровадити фіксований податок для обмінників незалежно від прибутку: які ризики

14:04, 11 серпня 2022
Пропонується, аби кожен обмінний пункт сплачував три мінімальні заробітні плати щомісяця.
Раді пропонують запровадити фіксований податок для обмінників незалежно від прибутку: які ризики
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова комітету з питань Податкової та митної політики Данило Гетманцев зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 7576 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі, яким пропонується запровадити авансовий платіж з кожного обмінного пункту небанківської фінансової установи.

Як зазначається у пояснювальній записці, у 2021 році обмінники заплатили до бюджету 7 мільйонів гривень податку на прибуток попри зростання обсягу операцій в обмінниках. На думку автора це свідчить про приховування реальних прибутків обмінних пунктів

Законопроєкт передбачає, що кожен обмінний пункт має щомісячно сплачувати внесок у три мінімальні заробітні плати. При чому цей внесок не буде залежати від прибутку обмінника. Наразі обмінники сплачують податок на прибуток, який залежить від виручки обмінника, що обліковується через касу.

За словами автора ініціативи, в Україні під час війни працює близько 4 тисяч обмінних пунктів, отже додаткові надходження до державного бюджету від нового податку складуть близько 1 мільярда гривень. Тих же, хто відмовиться сплачувати податок авансом, пропонується штрафувати на суму до 50% несплаченого податку.

Дійсно, суто арифметично бюджет може отримати додатково, в разі підтримки ініціативи та підписання її Президентом України Володимиром Зеленським, за нинішнього рівня мінімальної зарплати 936 мільйонів гривень, а після її підвищення до 6700 - близько 965 мільйонів гривень. Тим паче, що платіж пропонується зробити фіксованим, отже він не буде залежати від прибутку обмінника і зменшення обороту не врятує від необхідності сплати збору.

Разом з тим, таке підвищення податків може бути перекладене на кінцевих споживачів, наприклад через курс купівлі валюти. Тим паче, що Національний банк дозволив обмінним пунктам встановлювати курс купівлі валюти нижче за офіційний курс регулятора. І хоча пресслужба Нацбанку і переконує, що масових випадків заниження курсу не буде, бо ж конкуренція, однак не відкидає такої можливості.

Крім цього, законопроєктом пропонується підвищити податки для обмінників, які утримуються фінансовими компаніями, а зважаючи, що за даними Національного банку фінансові компанії показали збитки, є ризик тінізації ринку або перехід під крило банків, наприклад в якості мобільних філій.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Нацбанк повернув вимоги для обмінників, які були призупинені на час війни.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду