При призначенні на посади діючі судді повинні мати пріоритет перед кандидатами на посаду судді — Вища рада правосуддя

07:37, 30 серпня 2022
У Раді правосуддя запропонували власний шлях вирішення давньої проблеми.
При призначенні на посади діючі судді повинні мати пріоритет перед кандидатами на посаду судді — Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя розповіли про своє бачення процесу призначення на посади як діючих суддів, так і кандидатів на посади суддів.

Як зазначила член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська, потрібно змінити підходи до призначення суддів до судів першої інстанції, апеляційної інстанції, Верховного Суду.

На думку Оксани Блажівської, під час кар’єрного просування підходи до призначення судді мають бути різними, із врахуванням різних критеріїв, одним із яких для першої інстанції є принцип квотності помічників суддів.

Водночас кар’єра діючих суддів повинна мати пріоритет перед добором та передбачати спрощені процедури призначення до судів вищих інстанцій.

Зазначимо, що проблема призначень на посади суддів як інших судів того ж рівня та спеціалізації, так і судів першої, апеляційної та касаційної інстанції, є досить давньою. Наприклад, останній діючий склад ВККС запровадив конкурси, згідно з умовами яких посади суддів як першої, так і касаційної інстанції могли зайняти кандидати, які раніше взагалі не працювали в судовій владі.

Так само, вакансії в судах першої інстанції заповнювались по окремих процедурах як кандидатами на посади суддів з числа учасників доборів, так і суддями першої інстанції, які прагнули перевестись в інші суди того ж рівня та спеціалізації.

Такий стан речей викликав певну критику і іноді навіть приводив до конфліктів між діючими суддями та кандидатами на посади суддів.

Нагадаємо, що раніше у Вищій раді правосуддя також запропонували надати кількісну перевагу помічникам суддів під час доборів на посади суддів.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд