Зеленський підписав закон, яким дозволяється не відпускати під заставу підозрюваних у корегуванні вогню

20:00, 24 вересня 2022
Передбачається застосування лише запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до військових, які підозрюються чи обвинувачуються у непокорі командирам, дезертирстві, самовільному залишенні поля бою. Слідчий суддя може не призначати заставу для підозрюваних у корегуванні вогню.
Зеленський підписав закон, яким дозволяється не відпускати під заставу підозрюваних у корегуванні вогню
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7431 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо обрання запобіжного заходу до військовослужбовців, які вчинили військові злочини під час дії воєнного стану), яким передбачається застосування лише запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до військових, які підозрюються чи обвинувачуються у непокорі командирам, дезертирстві, самовільному залишенні поля бою, а також дозволяє не відпускати під заставу підозрюваних у корегуванні вогню.

«Дезертирів» під варту

Підписаним законом статтю 176 Загальні положення про запобіжні заходи Кримінального процесуального кодексу доповнено новим пунктом такого змісту: Під час дії воєнного стану до військовослужбовців, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 402-405 (Непокора, погроза насильством начальнику), 407 (Самовільне залишення військової частини), 408 (Дезертирство), 429 (Самовільне залишення поля бою) Кримінального кодексу України, застосовується виключно запобіжний захід, визначений пунктом 5 частини першої цієї статті (Тримання під вартою).

Застава для «корегувальників» вогню на розсуд судді

Змінами до статті 183 Кримінального процесуального кодексу (Тримання під вартою) пропонується передбачити, що слідчий суддя має право не визначати розміри застави для, зокрема, військовослужбовців, підозрюваних у дезертирстві чи самовільному залишенні військової частини та щодо підозрюваних у вчиненні злочину, передбаченого статтею 1142 Кримінального кодексу (Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україні, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану), тобто щодо корегувальників вогню.

При цьому у редакції закону, підготовленого до другого читання, не визначено строк тримання під вартою за вказаними правопорушеннями.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», арештовано двох жителів Донбасу за підозрою у передачі даних захисників України.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду