Як у РФ врегульовано «умови» застосування ядерної зброї

08:34, 30 вересня 2022
Згідно з «Основами державної політики РФ в області ядерного стримування» президент РФ може при необхідності поінформувати військово-політичне керівництво інших держав або міжнародні організації про готовність РФ застосувати ядерну зброю або про прийняте рішення про застосування ядерної зброї.
Як у РФ врегульовано «умови» застосування ядерної зброї
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Важко говорити про наявність хоча б частки правового регулювання ведення війни з боку РФ. Втім, після початку війни проти України керівництво РФ вигадує для себе нові й нові нібито «правові» підстави. Актами такої ж якості регулюється питання застосування ядерної зброї РФ.

Про фіктивність регулювання говорить принаймні те, що перелік підстав для його застосування - невичерпний, а на ознаки правової визначеності в цих актах розраховувати взагалі не доводиться. По суті все віддано на відкуп главі держави, а для натискання «червоної кнопки» достатньо «загрози самому існуванню держави» (автором документа термін не розкривається).

Заступник голови радбезу РФ Дмитро Медведєв нещодавно знову пригрозив миру та Україні ядерним ударом. При цьому він послався на Основи державної політики Російської Федерації в області ядерного стримування. Цей документ було затверджено Указом Президента РФ від 02.06.2020 р. № 355.

Далі цитуємо цей псевдонормативний акт.

«12. Основними військовими небезпеками, які в залежності від зміни військово-політичної та стратегічної обстановки можуть перерости у військові загрози Російської Федерації (загрози агресії) та для нейтралізації яких здійснюється ядерне стримування, є:

  • нарощування потенційним противником на суміжних з Російською Федерацією та її союзниками територіях та в прилеглих морських акваторіях угруповань сил загального призначення, у складі яких знаходяться засоби доставки ядерної зброї;
  • розгортання державами, які розглядають Російську Федерацію як потенційного супротивника, систем та засобів протиракетної оборони, крилатих і балістичних ракет середньої та меншої дальності, високоточної неядерної та гіперзвукової зброї, ударних безпілотних літальних апаратів, зброї спрямованої енергії;
  • створення та розміщення в космосі засобів протиракетної оборони та ударних систем;
  • наявність у держав ядерної зброї та (або) інших видів зброї масової поразки, які можуть бути застосовані проти Російської Федерації та (або) її союзників, а також засобів доставки цих видів зброї;
  • неконтрольоване поширення ядерної зброї, засобів її доставки, технологій та обладнання для їх виготовлення;
  • розміщення на територіях неядерних держав ядерної зброї та засобів її доставки».

«17. Російська Федерація залишає за собою право застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування проти неї та (або) її союзників ядерної зброї та інших видів зброї масової поразки, а також у разі агресії проти Російської Федерації із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлено саме існування держави.

18. Рішення про застосування ядерної зброї приймається Президентом Російської Федерації.

19. Умовами, що визначають можливість застосування Російською Федерацією ядерної зброї, є:

а) надходження достовірної інформації про старт балістичних ракет, що атакують території Російської Федерації та (або) її союзників;

б) застосування противником ядерної зброї або інших видів зброї масового ураження територіями Російської Федерації та (або) її союзників;

в) вплив противника на критично важливі державні або військові об'єкти Російської Федерації, виведення з ладу яких призведе до зриву дій у відповідь ядерних сил;

г) агресія проти Російської Федерації із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлене саме існування держави».

«20. Президент Російської Федерації може за необхідності поінформувати військово-політичне керівництво інших держав та (або) міжнародні організації про готовність Російської Федерації застосувати ядерну зброю або про прийняте рішення про застосування ядерної зброї, а також факт її застосування».

Також у цьому документі йдеться про те, що «принципами ядерного стримування є невизначеність для потенційного супротивника масштабу, часу та місця можливого застосування сил та засобів ядерного стримування».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді