Столичний прокурор за пляшку віскі попросив колегу допомогти йому з військовим обліком у військкоматі, але колега такого прохання не оцінила

08:46, 1 жовтня 2022
Крім того, прокурор запропонував організувати схему ухилення від мобілізації та «озолотитися» на цьому.
Столичний прокурор за пляшку віскі попросив колегу допомогти йому з військовим обліком у військкоматі, але колега такого прохання не оцінила
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури розглянув справу прокурора Голосіївської окружної прокуратури Києва Михайла М.

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора, після початку агресії РФ Михайла М. тимчасово перевели до Дрогобицької окружної прокуратури Львівської області.

У місті Трускавець прокурор мав опитувати тимчасово переміщених осіб щодо виявлення громадян, постраждалих від агресії РФ.

Але на новому місці роботи стосунки Михайла М. зі львівськими колегами одразу не склалися.

Так, прокурор відмовився спілкуватися з місцевими прокурорами українською мовою, заявивши їм, що хоч він і знає українську мову, але йому зручніше говорити російською.

Такий підхід призвів до того, що місцеві прокурори неодноразово робили Михайлу М. зауваження та просили його спілкуватися з ними українською мовою, нагадуючи, що він є українським прокурором.

При цьому Михайло М. заявив, що якщо його будуть примушувати говорити українською мовою, то він принципово не буде спілкуватися українською.

Потім Михайло М. повідомив новим колегам, що підтримує переговори між делегаціями України і РФ, що проходили у березні 2022 року, і що з РФ потрібно шукати компроміс і, можливо, варто навіть піти на територіальні поступки РФ для того, щоб в Україні настав мир.

«Дискусії» між прокурорами зайшли настільки далеко, що одна з нових колег Михайла М. навіть заявила, що російськомовні українці стали причиною вторгнення РФ в Україну.

Кульмінацією конфлікту стало прохання Михайла М. допомогти йому з продовженням довідки про взяття на тимчасовий військовий облік у Дрогобицькому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (по старому — у військкоматі), оскільки там навесні 2022 року були постійні черги, а прокурор не мав часу стояти в чергах.

За допомогу у продовженні довідки Михайло М. запропонував колезі пляшку віскі, проте отримав відмову.

Після цього Михайло М. попросив допомогти йому «знайти вихід» на місцевого військового комісара, щоб «вирішити питання» з військово-лікарською комісією та уникнути можливої мобілізації.

При цьому прокурор зазначив, що може організувати цілу схему ухилення від мобілізації для громадян України, оскільки охочих платити за це багато, тому прокурори можуть «озолотитися».

Такий підхід, проте, не знайшов розуміння серед прокурорів, одна з яких у підсумку звернулася зі скаргою на поведінку Михайла М.

Втім, на свій захист Михайло М. повідомив, що не зробив нічого протиправного, а за допомогою у продовженні довідки про взяття на тимчасовий облік він звернувся, оскільки не мав часу стояти в чергах.

При цьому жодних корупційних схем щодо звільнення від мобілізації він не пропонував.

Вивчивши позиції сторін і опитавши прокурорів Дрогобицької окружної прокуратури дисциплінарний орган прокуратури все ж таки дійшов висновку, що Михайло М. вчинив грубий дисциплінарний проступок.

Михайло М. не мав права просити будь-кого з колег використовувати свій службовий статус для вирішення його особистих проблем, а також не повинен був виявляти неповагу до української мови під час виконання своїх посадових обов'язків.

У підсумку, за порушення етичних стандартів професійної поведінки прокурора щодо Михайло М. було внесено подання про звільнення з органів прокуратури.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді