Прокурорам заборонили використовувати для передачі службової інформації відкриті канали зв'язку: ДОКУМЕНТ

16:00, 3 жовтня 2022
Андрій Костін затвердив інструкцію, як зберігати та знищувати документи прокуратури для службового користування.
Прокурорам заборонили використовувати для передачі службової інформації відкриті канали зв'язку: ДОКУМЕНТ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Генеральний прокурор Андрій Костін 27 вересня 2022 року видав наказ № 199, яким затвердив Інструкцію про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію в органах прокуратури України.

Згідно з Інструкцією, в Офісі Генерального прокурора та обласних прокуратурах (повноваження прокуратур обласного рівня в цьому питанні розповсюджуються також на окружні прокуратури) утворюються постійно діючі комісії з питань роботи зі службовою інформацією.

Створені комісії повинні переглядати службові документи прокуратури з метою підтвердження або скасування грифу “Для службового користування”, розглядати питання про присвоєння відповідного грифу документам, а також розслідувати факти втрати документів з грифом “Для службового користування”.

Окреме завдання таких комісій — оцінка документів та матеріалів, з якими планується ознайомити іноземних громадян.

Також нова Інструкція регламентує порядок присвоєння документам прокуратури грифу “Для службового користування”, порядок приймання та реєстрації таких документів, облік електронних носіїв інформації, процедуру друкування, розмноження документів такого типу та власне ознайомлення з документами.

Крім того, Інструкція забороняє прокурорам використовувати для передачі службової інформації відкриті канали зв'язку. Службову інформацію дозволено передавати лише з використанням засобів технічного або криптографічного захисту.

У разі необхідності в передачі (надсиланні) документів, що містять службову інформацію, юридичним особам, громадським об’єднанням без статусу юридичної особи та фізичним особам, у таких адресатів відбираються письмові зобов’язання щодо нерозголошення отриманої службової інформації. Оригінал письмового зобов’язання повинен зберігатися в органі прокуратури разом із копією супровідного листа про передачу документів.

Документи з грифом “Для службового користування” заборонено використовувати для відкритих виступів або публікувати їх у ЗМІ.

Цікаво, що цілий розділ в Інструкції присвячено порядку роботи з іноземними делегаціями, щоб уникнути витоків службової інформації.

Так, підрозділом міжнародно-правового співробітництва прокуратури за результатами прийому іноземців у довільній формі складається звіт про виконання програми роботи з іноземцями, в якому зазначаються: відомості про іноземців, зміст проведених із ними бесід, інформація, яка використовувалася чи була передана іноземцям, перелік відповідних матеріальних носіїв інформації, інформація, отримана від іноземців, а також пропозиції та рекомендації за результатами візиту іноземців.

У разі передачі іноземцям документів, що містять службову інформацію, зібрану під час провадження оперативно-розшукової, контррозвідувальної діяльності, діяльності у сфері оборони держави, копія відповідного звіту протягом п’яти робочих днів надсилається органові Служби безпеки України, а також за рішенням керівника прокуратури іншим заінтересованим установам.

Однак, разом з тим, цікаво, що вимоги до охорони службової інформації під час прийому іноземців не поширюються на іноземних радників, які виконують консультативно-дорадчу функцію на підставі відповідних міжнародних договорів, у тому числі про взаємну охорону (захист) таємної інформації та матеріалів.

З повним текстом Інструкції про порядок ведення обліку, зберігання, використання і знищення документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформації в органах прокуратури України, можна ознайомитися нижче:

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси