Держава братиме участь у націоналізації найбільших банків за пропозицією НБУ — закон

16:29, 6 жовтня 2022
Передбачається запровадження на час воєнного стану особливої процедури націоналізації системно важливих банків та встановлюється, що відшкодування вартості акцій акціонерам у такому разі відбувається за рахунок репарацій РФ, а також за пропозицією НБУ державі брати участь у націоналізації важливого банку.
Держава братиме участь у націоналізації найбільших банків за пропозицією НБУ — закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому законопроєкт №8069 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану, яким пропонується встановити на час воєнного стану особливу процедуру виведення з ринку системно важливих банків з підстав, які настали через агресію РФ проти України та, зокрема, передбачається відшкодування вартості акцій акціонерам у разі націоналізації за рахунок репарацій від держави-окупанта. За відповідне рішення проголосували 254 народних депутати.

Ухваленим законом Мінфіну надано право за пропозицією НБУ на підставі рішення уряду брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, які настали під час здійсненої рф агресії проти України.

Націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак не потребуватиме докапіталізації з боку держави – продаж банку за 1 грн буде проводитись незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку на день прийняття НБУ відповідного рішення.

У разі підтримки урядом пропозиції стосовно націоналізації важливого банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не буде  обмінювати грошові зобов’язання банку на акції додаткової емісії;

- замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов’язань банку перед контролерами та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобов'язаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку);

- відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від рф і виключно за рахунок таких коштів.

Передбачається, що з дня, наступного за днем набуття державою права власності на акції неплатоспроможного системно важливого банку:

1) припиняються зобов’язання банку перед особами, які відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

а) юридичні або фізичні особи, які були контролерами банку на день прийняття Національним банком України рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних;

б) юридичні або фізичні особи, які мали істотну участь у банку на день прийняття Національним банком України рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних;

2) забороняється здійснення активних операцій банку з особами, які відповідають хоча б одному з критеріїв, зазначених у цьому пункті, а також з компаніями, в яких такі особи на день прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про участь держави у виведенні неплатоспроможного системно важливого банку з ринку прямо чи опосередковано контролювали банк.

Запропонована процедура частково повторює процес націоналізації «Приватбанку». Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховний Суд у липні підтвердив законність націоналізації ПриватБанку.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси