Прокурор влаштував у столичній прокуратурі дебош та намагався побити колег

14:40, 7 жовтня 2022
Втім, прокурор все ж залишився працювати у прокуратурі далі.
Прокурор влаштував у столичній прокуратурі дебош та намагався побити колег
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Досить цікаву дисциплінарну справу довелося днями розглядати кваліфікаційно-дисциплінарному органу прокуратури. 

Згідно з матеріалами дисциплінарної справи прокурора Київської міської прокуратури Ярослава З., 1 жовтня 2021 року прокурор у робочий час прямо у робочому кабінеті вживав алкогольні напої, а потім вирішив пройтись по будівлі прокуратурі.

Знаходячись у загальному коридорі будівлі прокуратури Ярослав З. поводив себе агресивно та неадекватно, намагався спровокувати бійку з іншими прокурорами, не реагував на зауваження колег, сипав прокльонами та нецензурно висловлювався на їх адресу та на адресу поліцейських, які прибули на виклик.

Крім того, Ярослав З., проходячи повз кабінет працівника Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора, “на грунті особистих неприязних відносин” вдарив по двері кабінету та вилаявся на адресу представника Генеральної інспекції.

Спроби прокурорів втихомирити колегу результату не дали, після чого на місце подій була викликана охорона — військовослужбовці Національної гвардії та патрульні поліцейські.

Однак Ярослав З., побачивши військовослужбовців, спробував прорватися з “оточення” та покинути будівлю прокуратури. Коли цей маневр не вдався, прокурор запропонував побитися, супроводжуючи свої дії потоком нецензурної лайки.

Також, Ярослав З. відмовився від проходження огляду на стан сп'яніння, хоча і поліцейські, і прокурори пропонували йому це зробити прямо на місці. 

Цікаво, що дії прокурора фіксували на смартфони одразу кілька його колег, що потім дозволило пересвідчитись у не зовсім адекватній поведінці прокурора.

У підсумку відносно Ярослава З. був складений акт щодо його перебування на робочому місті у стані алкогольного сп'яніння. Втім, Ярослав З. відмовився його підписати, в черговий раз облаяв колег, після чого все ж покинув будівлю прокуратури.

Після того, як службове розслідування довело провину Ярослава З., керівник Київської міської прокуратури Олег Кіпер звернувся зі скаргою у кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури.

Втім, сам Ярослав З. провину не визнав та заявив, що алкоголь на робочому місці не вживав і взагалі не вчиняв дисциплінарного проступку. Він навіть оскаржив в суді рішення керівника Київської міської прокуратури про призначення службового розслідування.

На свій захист прокурор зазначив, що 1 жовтня 2021 року вживав на роботі не алкоголь, а спиртовмісні медичні препарати, оскільки є інвалідом II групи. Однак вказані препарати дали дещо непередбачуваний ефект, спровокувавши агресивну поведінку.

Вивчивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що Ярослав З. вчинив грубе порушення правил прокурорської етики та службового розпорядку.

Втім, довести що Ярослав З. вживав на роботі саме алкоголь не вдалося, оскільки належного встановлення стану алкогольного сп'яніння здійснити не вдалося. Крім того, по факту інциденту поліція не склала відносно прокурора жодних адміністративних матеріалів.

У підсумку прокурорська “дисциплінарка” 30 вересня притягнула Ярослава З. до дисциплінарної відповідальності у вигляді заборони на один рік у переведенні до органу прокуратури вищого рівня та на призначення на вищу посаду в органі прокуратури, в якому Ярослав З. вже обіймає посаду.

Автор: В'ячеслав Хрипун 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду