Рада ухвалила закон про можливість застосування умовно-дострокового звільнення до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі

19:00, 18 жовтня 2022
Верховна Рада ухвалила закон щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини, який передбачає можливість заміни покарання у вигляді довічного позбавлення волі більш м’яким та можливість застосування умовно-дострокового звільнення до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.
Рада ухвалила закон про можливість застосування умовно-дострокового звільнення до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі
Фото ілюстративне / Unsplash
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада України 18 жовтня прийняла в другому читанні та в цілому урядові законопроекти 4048 від 03.09.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» та 4049 від 03.09.2020 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини». Обидва були внесені Урядом ще у 2020 році.

Законопроекти було розроблено на виконання рішень Європейського суду з прав людини та Конституційного Суду України, ними, як повідомив представник Уряду у парламенті Тарас Мельничук, передбачається:

  • можливість заміни покарання у вигляді довічного позбавлення волі більш м’яким;
  • можливість застосування умовно-дострокового звільнення до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі;
  • урегульовується питання ознайомлення з матеріалами кримінального провадження після набрання судовим рішенням законної сили. Передбачається право виправданого, засудженого, особи, стосовно якої застосовано примусові заходи медичного чи виховного характеру, потерпілого, представника юридичної особи, їхніх захисників та законних представників звернутись із заявою про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, стороною в якому вони були, до суду, де вони зберігаються та ін.

Як нещодавно писала «Судово-юридична газета», Велика Палата Верховного Суду у своєму рішенні від 18 серпня 2022 року вказала, що виконати рішення Європейського суду з прав людини «Пєтухов проти України №2» повинна Верховна Рада. Однак зобов’язати Верховну Раду його виконати не може навіть Верховний Суд.

Рішення ЄСПЛ у згаданій справі стосується того, що довічне позбавлення волі без права перегляду такого покарання та відсутність перспективи звільнення суперечать Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Україна довгий час не могла внести відповідні зміни до законодавства, а ВП ВС не наважилася приймати рішення без законодавця.

Так, у 2020 році Велика Палата нового Верховного Суду відмовилася переглядати вирок про довічне позбавлення волі навіть після цього рішення ЄСПЛ (суддею-доповідачем була Олександра Яновська).

ВП ВС визнала, що в національному законодавстві України «існує суттєва законодавча прогалина, що стосується врегулювання можливості звільнення осіб, засуджених до довічного позбавлення волі».

«Однак вдосконалення нормативно-правових актів шляхом прийняття законів, внесення до них змін і доповнень є прерогативою законодавчої гілки влади і не належить до повноважень суду будь-якої інстанції», - зазначили судді.

Наразі у тексті проекту 4048 до другого читання передбачено, що стосовно засудженого, щодо якого відповідно до статей 81, 82 Кримінального кодексу України може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, заміна покарання у вигляді довічного позбавлення волі на покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк або заміна невідбутої частини покарання більш м’яким, орган або установа виконання покарань у місячний термін надсилає клопотання до суду у порядку, встановленому кримінальним процесуальним законодавством.

Адміністрація органу або установи виконання покарань після відбуття засудженим установленого Кримінальним кодексом України строку покарання зобов'язана в місячний термін розглянути питання щодо можливості представлення його до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, заміни покарання у вигляді довічного позбавлення волі на покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк або заміни невідбутої частини покарання більш м’яким.

Втім, остаточна редакція законопроектів, в якій вони були ухвалені, наразі невідома.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси