Рада підтримала законопроєкт про обов’язковий іспит з української мови для отримання громадянства

14:12, 18 жовтня 2022
Пропонується встановити, що іноземець, який хоче стати громадянином України, бере зобов’язання протягом 2 років скласти іспити з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою. Якщо не складе, то втратить громадянство.
Рада підтримала законопроєкт про обов’язковий іспит з української мови для отримання громадянства
Джерело фото: volynnews.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7606 про внесення змін до законів України "Про громадянство України" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо умов прийняття до громадянства України, який передбачає обов’язковий іспит, зокрема з української мови для отримання громадянства. За відповідне рішення проголосували 309 народних депутатів.

Законопроєктом передбачено встановлення зобов’язання для іноземця, який хоче набути громадянства України, скласти іспити з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою. При цьому іноземець має 2 роки на складання іспитів. В іншому разі така особа втрачає громадянство.

Аналогічні умови для прийняття громадянства України встановлюються і для осіб, які мають визначні заслуги перед Україною та прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України, або які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, у тому числі які нагороджені державною нагородою або які отримали посвідку на тимчасове проживання.

Складання іспитів з основ Конституції України, історії України здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Законопроєктом також закріплюється зобов’язання для претендентів на громадянство володіти державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 12 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні буде введено обов’язковий іспит на знання державної мови та Конституції для отримання громадянства.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області