Нацгвардійцям та поліцейським хочуть дозволити збивати не лише ворожі безпілотники: за яких умов

07:21, 9 листопада 2022
Пропонується надати право нацгвардійцям та поліцейським знищувати безпілотники, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що таке судно використовується для вчинення правопорушення або становить загрозу життю і здоров’ю, правам і свободам людей.
Нацгвардійцям та поліцейським хочуть дозволити збивати не лише ворожі безпілотники: за яких умов
Зображення від ArthurHidden на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8185 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню, яким пропонується надати право нацгвардійцям та поліцейським примусово припиняти польоти не лише ворожих безпілотників і не лише у воєнний час.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 17 Закону «Про національну гвардію» та передбачити, що військовослужбовці Національної гвардії України після виконання вимог, передбачених частиною третьою статті 15 цього Закону, мають право застосувати спеціальні засоби за виключної необхідності у випадках, якщо інші форми попереднього впливу на правопорушників не дали бажаних результатів, для виявлення, примусового припинення польоту безпілотного повітряного судна шляхом перехоплення сигналів дистанційного керування, пошкодження, знищення такого судна та/або складових частин безпілотної авіаційної системи, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що таке судно використовується для вчинення правопорушення або становить загрозу життю і здоров’ю, правам і свободам людей та/або військовослужбовців Національної гвардії України, а також створює небезпеку об’єктам, що охороняються.

Також збивати дрони можна буде зі зброї, якщо є підстави вважати, що безпілотник використовується для вчинення правопорушення.

Окрім нацгвардійців пропонується надати право збивати дрони і поліцейським. Змінами до статті 42 Закону «Про національну поліцію» передбачається, що для виконання своїх повноважень поліцейські можуть використовувати такі спеціальні засоби: засоби та/або пристрої, призначені для виявлення, припинення порушень порядку та правил використання повітряного простору України експлуатантами безпілотних повітряних суден, у тому числі для перехоплення сигналів дистанційного керування, пошкодження чи знищення таких суден та/або складових частин безпілотної авіаційної системи. Статтю 45 вказаного закону доповнено новими реченнями та зазначено, що поліцейський може збити безпілотник, якщо є підстави вважати, що він використовується для вчинення правопорушення.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Іран вперше офіційно визнав постачання дронів до РФ, однак, за їхніми словами, це було зроблено до війни.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва