Антитерористичний центр при СБУ зможе отримувати від підприємств транспорту, незалежно від форми власності, інформацію про пасажирів

16:18, 21 листопада 2022
Антитерористичний центр при СБУ здійснюватиме національну координацію та міжнародну взаємодію з питань отримання, обробки, поширення, зберігання та захисту інформації про пасажирів (API/PNR).
Антитерористичний центр при СБУ зможе отримувати від підприємств транспорту, незалежно від форми власності, інформацію про пасажирів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні зі скороченим строком підготовки до другого читання законопроект 8146 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом». Авторами є група народних депутатів, включно з головою Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом.

Цим проектом до КК та КПК України вносяться зміни, зокрема, в частині забезпечення міждержавного інформаційного обміну про осіб, які виїжджають за кордон з терористичною метою.

Так, проект покладає на Антитерористичний центр при СБУ завдання:

а) вести перелік терористичних організацій і груп.

Використовуючи відомості, внесені до цього переліку, СБУ повідомлятиме іноземні держави про переміщення за кордон осіб, причетних до відповідних терористичних організацій та груп.

б) здійснювати національну координацію та міжнародну взаємодію з питань отримання, обробки, поширення, зберігання та захисту інформації про пасажирів (API/PNR).

Відповідні зміни вносяться до Повітряного кодексу України (ПК), Закону України «Про транспорт» та Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації, затвердженої Законом України від 21 березня 2017 року.

Згідно з оновленою ч. 4 ст. 70 ПК з метою прискорення та спрощення  процедур митного та прикордонного оформлення авіаперевізник або експлуатант аеропорту, або суб'єкт наземного обслуговування надсилає до головного органу у загальнодержавній системі боротьби з терористичною діяльністю, органу охорони державного кордону та митних органів, які провадять діяльність у пунктах пропуску для повітряного сполучення, попередню інформацію про членів екіпажу, пасажирів, імпортні, експортні та транзитні вантажі, які перевозяться повітряними суднами.

Порядок отримання, обробки, поширення, зберігання, захисту інформації про пасажирів (advance passenger information/passenger name record) та іншої зазначеної у цій частині інформації визначається Кабінетом Міністрів України за поданням Служби безпеки України.

Також визначено, що під час виконання міжнародних рейсів з/до України або транзитних рейсів через аеропорти України авіаперевізник зобов’язаний надавати Антитерористичному центру при Службі безпеки України інформацію про пасажирів (advance passenger information/passenger name record) таких міжнародних рейсів з метою протидії переміщенню осіб, причетних до терористичної діяльності.

Антитерористичний центр при Службі безпеки України надає органу охорони державного кордону, митним органам та головному органу у загальнодержавній системі боротьби з терористичною діяльністю інформацію про пасажирів, що включає прізвище, ім’я пасажира, його стать, громадянство, дату народження, серію, номер документа, що посвідчує особу (інформація про пасажирів (advance passenger information), таких міжнародних рейсів.

Антитерористичний центр при Службі безпеки України з метою організації протидії переміщенню осіб, причетних до терористичної діяльності, а також попередження перетинання державного кордону України особами, які можуть становити загрозу національній безпеці України, має право отримувати від підприємств транспорту, незалежно від форми власності, інформацію про пасажирів та персоналу міжнародних та внутрішніх рейсів в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності у своєму висновку вказав на основні зміни, а саме:

  • встановлюється кримінальна відповідальність за «проходження навчання тероризму», «перетинання державного кордону України з терористичною метою», а також за фінансування цих діянь;
  • визначається підслідність зазначених злочинів – досудове розслідування таких злочинів здійснюватимуть слідчі Служби безпеки;
  • розширюються підстави для застосування до юридичної особи заходів кримінально-правового характеру в разі вчинення її уповноваженою особою названих злочинів;
  • визначається можливість застосування під час воєнного стану до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні згаданих злочинів, лише одного виду запобіжного заходу – тримання під вартою (за наявності підстав для застосування запобіжного заходу) із наданням права слідчому судді, суду не визначати при цьому розмір застави;
  • передбачається можливість здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) у кримінальних провадженнях щодо згаданих злочинів;
  • із частини першої статті 2583 КК України виокремлюється відповідальність за участь в терористичній групі чи терористичній організації та викладається як окремий склад злочину у частині другій цієї статті.

Крім того, прикінцеві та перехідні положення законопроекту передбачають зміни до:

  • Закону «Про боротьбу з тероризмом», які запроваджують правові основи для проведення антитерористичної підготовки населення;
  • визначення нових суб’єктів боротьби з тероризмом (з урахуванням сучасної системи органів державної влади) та визначення повноважень останніх;
  • Закону «Про санкції» в частині розширення видів санкцій, що можуть застосовуватись, зокрема до терористичних організацій та груп тощо.

У ході обговорення законопроекту члени Комітету висловили деякі пропозиції, що потребуватимуть вирішення під час підготовки законопроекту до другого читання, зокрема щодо доповнення статті 4 Закону «Про боротьбу з тероризмом» приміткою, відповідно до якої:

  • працівники НАБУ можуть залучатись до участі у здійсненні заходів, пов’язаних з попередженням, виявленням і припиненням терористичної діяльності, лише за погодженням з Директором Національного бюро,
  • а також щодо повноважень органів охорони державного кордону в питаннях обробки (збирання, використання, поширення) попередньої інформації про пасажирів (АРІ/РNR), що надається авіаперевізниками на умовах Конвенції ІСАО стосовно переміщення осіб, причетних до терористичної діяльності.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді