Держбюджет 2023 підписано: скільки до держскарбниці перерахує Національний банк

17:50, 23 листопада 2022
Згідно з документом НБУ має перерахувати до бюджету щонайменше 71 мільярд гривень.
Держбюджет 2023 підписано: скільки до держскарбниці перерахує Національний банк
Джерело фото: mind.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про державний бюджет за реєстраційним номером 8000, який передбачає, що Національний банк має перерахувати до державного кошторису щонайменше 71 мільярд гривень.

Стаття 15 державного кошторису передбачає, що  у 2023 році Національний банк України відповідно до Закону України "Про Національний банк України" перераховує до Державного бюджету України суму частини прибутку до розподілу в розмірі не менш як 71 мільярд гривень. Вказані кошти будуть перераховуватися відповідно до графіка, встановленого міністерством фінансів.

Водночас зазначається, що  у разі продовження дії воєнного стану в Україні Національний банк України має право у 2023 році за пропозицією Міністерства фінансів України до підтвердження зовнішнім аудитором та затвердження Радою Національного банку України перерахувати до державного бюджету суму частини прибутку до розподілу, визначену Правлінням Національного банку України відповідно до наданої аудиторській фірмі на підтвердження річної фінансової звітності за 2022 рік.

Слід зазначачити, що потенційні 71 мільярд від НБУ не враховують емісійного фінансування держбюджету, водночас регулятор заявив про намір припинити пряме фінансування держбюджету.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, підписаний закон про державний бюджет передбачає замороження соціальних стандартів.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки