Міжнародні експерти повинні мати вирішальний вплив на відбір кандидатів до Конституційного Суду – Єврокомісія

10:00, 25 грудня 2022
Втім, Президент вже підписав відповідний закон.
Міжнародні експерти повинні мати вирішальний вплив на відбір кандидатів до Конституційного Суду – Єврокомісія
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Європейській комісії (вищий орган виконавчої влади Європейського Союзу) заявили, що ще очікують від української влади повного урахування усіх рекомендацій до закону, відомого як 7662, яким була суттєво змінена процедура формування Конституційного Суду.

«Ми беремо до уваги ухвалення 13 грудня закону № 7662 щодо добору кандидатів на посаду судді КСУ, включаючи склад та правила прийняття рішень у Дорадчій групі експертів», — зазначила речниця ЄК Ана Пізонеро телеканалу Суспільне.

За словами речниці, в ЄК, зокрема, очікують, що кількість членів Дорадчої групи експертів буде збільшена до 7 членів (зараз 6).

«Єврокомісія очікує, що українська влада повністю врахує рекомендації Венеціанської комісії, включаючи збільшення кількості членів Дорадчої групи до семи. Додатковий член має бути за міжнародною квотою для запобігання патовій ситуації у прийнятті рішень», — зазначила речниця.

Також, у ЄК зазначили, що «уважно стежать» за тим, як в Україні проходить судова реформа.

«Європейська комісія буде уважно стежити за цим процесом. Прогрес у судовій реформі залишається життєво важливим для зміцнення стійкості України», — заявила Ана Пізонеро.

Нагадаємо, що 20 грудня 2022 року Володимир Зеленський підписав закон  2557-IX (відомий також як 7662). Ще раніше цей законопроект був суттєво перероблений з урахуванням першого висновку Венеціанської комісії, якій був оприлюднений у листопаді.

Зазначений закон, як повідомляла «Судово-юридична газета», встановлює нову процедуру добору суддів Конституційного Суду України.

Зокрема, конкурс на посади суддів КСУ (стосовно всіх суб’єктів формування Суду) буде проходити в декілька етапів, а безпосередньо сам конкурс буде проводити Дорадча група експертів у складі 6 осіб, 3 з яких будуть т. з. міжнародними експертами у сфері права чи протидії корупції, делегованими  міжнародними організаціями та проектами.

Однак, напередодні підписання закону Президентом, Венеціанська комісія надала фактично додаткові рекомендації щодо закону № 7662.

На цей раз Комісія рекомендувала надати міжнародним експертам «контрольний голос» під час процедури добору кандидатів на посади суддів КСУ, шляхом розширення Дорадчої групи експертів до 7 осіб.

Крім того, Венеціанська комісія рекомендувала Верховній Раді призначати суддів КСУ «кваліфікованою більшістю» фактично для запобігання випадків, коли одна-дві парламентські фракції призначають потрібних їй осіб на посади суддів КСУ.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва