Прокурор не повідомив керівництву про рішення суду не на свою користь і отримав догану

14:22, 26 грудня 2022
Поліцейський, якому прокурор доручив доставити кримінальну справу в суд, не зробив цього.
Прокурор не повідомив керівництву про рішення суду не на свою користь і отримав догану
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури розглянув справу прокурора Дніпропетровської обласної прокуратури Андрія Т., в провину якому були поставлено неналежне виконання своїх посадових обов’язків.

Як зазначено в дисциплінарній справі прокурора, в 2020 році Андрій Т. здійснював процесуальне керівництво у кримінальному проваджені щодо надання посадовим особам неправомірної вигоди в розмірі $800 за надання в оренду земельної ділянки для будівництва станції для заправки автомобілів газом.

24 грудня 2020 року прокурор Андрій Т. скерував відповідний обвинувальний акт до Солонянського райсуду Дніпропетровської області.

Втім, супровідний лист про направлення обвинувального акту до суду в прокуратурі було зареєстровано 30 грудня 2020 року, а фактично в суд обвинувальний акт надійшов лише 3 лютого 2021 року.

1 квітня 2021 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області задовольнив заяву захисника обвинуваченого та закрив кримінальне провадження у зв’язку із закінченням строку досудового розслідування.

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції, однак у грудні 2021 року Солонянський райсуд знов закрив зазначене кримінальне провадження, зазначивши, що строк досудового розслідування у справі закінчився ще 26 грудня 2020 року. Суд вказав, що супровідний лист про направлення обвинувального акту до суду було зареєстровано в прокуратурі 30 грудня 2020 року, а фактично в суд обвинувальний акт надійшов лише 3 лютого 2021 року. 

На цей раз, 27 січня 2022 року Дніпровський апеляційний суд вже залишив скаргу прокурора Андрія Т. без задоволення, зазначивши, що суд першої інстанції дійшов правильного висновку про необхідність закриття кримінального провадження.

Крім того, Андрій Т., вже отримавши рішення суду першої інстанції не на свою користь, упродовж доби з дня проголошення рішення, як це передбачено відомчою інструкцією, не склав довідку з правовою позицією про законність судового рішення та наявність підстав для його оскарження в апеляції.

Також, прокурор своєчасно не повідомив власне керівництво про наявність відповідного рішення суду.

Відповідну довідку з правовою позицією про законність судового рішення прокурор склав лише 23 грудня 2020 року.

24 грудня 2020 року на нараді у заступника керівника обласного прокурора було констатовано, що Андрій Т. не належним чином виконував обов’язки процесуального керівника.

На свій захист Андрій Т. зазначив, що вчинив все можливе для розгляду кримінального провадження в суді. Він повідомив, що вчасно вручив обвинувальний акт підозрюваному, зробив відмітку в Реєстрі досудових розслідувань про скерування акту до суду, а тому строки досудового розслідування, на його думку, порушені не були.

Щодо до того, що обвинувальний акт в суді опинився лише у лютому 2021 року, Андрій Т. зазначив, що він усно доручив оперуповноваженому поліції відвезти обвинувальний акт в суд. Однак у поліцейського спочатку зламався автомобіль, а потім він пішов у відпустку. Детальніше відслідкувати проблему, що виникла, прокурор вчасно не зміг через завантаженість в інших судових справах.  

У підсумку, дослідивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що Андрій Т. все ж неналежним чином виконував свої професійні обов’язки і не зробив все від нього залежне, щоб розгляд кримінального провадження відбувся в суді.

Щодо строків притягнення до дисциплінарної відповідальності (1 рік), то як зазначили у дисциплінарному органі, прокурор певною мірою сам створив собі проблеми.

Хоча відповідні події мали місце у 2020-2021 роках, однак спроби Андрія Т. оскаржити рішення Солонянського райсуду призвели до того, що крапку в цій справі апеляційний суд поставив лише 27 січня 2022 року. Відтак, саме 27 січня 2022 року є кінцевою датою вчинення прокурором дисциплінарного проступку.

У підсумку, за свої дії Андрій Т. отримав догану.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська