В Україні запровадять максимальний строк реєстрації податкових накладних — ухвалено закон

10:00, 13 січня 2023
Згідно з документом на час воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування встановлюються граничні строки реєстрації податкових накладних та штрафи за порушення платниками ПДВ строку реєстрації податкової накладної.
В Україні запровадять максимальний строк реєстрації податкових накладних — ухвалено закон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №8079 про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування та заборонити перебувати гральному бізнесу на спрощеній системі оподаткування, а також на час воєнного стану та протягом півроку після його скасування передбачити граничні строк реєстрації податкових накладних. За відповідне рішення проголосували 303 народних депутати.

Ухваленим законопроєктом доповнено податковий кодекс новими пунктами такого змісту: Тимчасово на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування реєстрація податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням таких строків: для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до 5  календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 18  календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 18 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Також пропонується встановити штраф за порушення платниками ПДВ строку реєстрації податкової накладної у розмірі від 2 до 25% від суми ПДВ в залежності від строк порушення. Цим же документом парламентарі хочуть заборонити перебувати гральному бізнесу на спрощеній системі оподаткування.

Ухвалений закон є вочевидь реакцією на масові скарги бізнесу щодо блокування податкових накладних. Зокрема, наприкінці листопада, як повідомляла «Судово-юридична газета», мережа “Епіцентр” заявила про блокування податкових накладних майже на 75 мільйонів гривень. Серед наслідків блокування накладної є штрафи для бізнесу.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду