У «Слузі народу» хочуть ув’язнювати на 15 років членів уряду за перешкоджання виконанню санкцій

07:06, 26 січня 2023
У парламенті зареєстровано законопроєкт, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за порушення законодавства про санкції.
У «Слузі народу» хочуть ув’язнювати на 15 років членів уряду за перешкоджання виконанню санкцій
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких лідер фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та голова комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8384 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України та інших законів щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення законодавства про санкції, яким пропонується членів уряду позбавляти волі на строк до 15 років за невиконання або перешкоджання виконанню санкцій.

Законопроєктом пропонується доповнити кримінальний кодекс новою статтею 111-3 Порушення вимог законодавства про санкції та встановити, що: 1 Невиконання, перешкоджання виконанню або ухилення від виконання спеціальних економічних та/або інших обмежувальних заходів (санкцій), - карається штрафом від десяти до п’ятнадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від п’яти до семи років, з конфіскацією майна або без такої.

  1. Те саме діяння, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у значному

розмірі, - карається штрафом від п’ятнадцяти до вісімнадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від шести до восьми років, з конфіскацією майна або без такої.

  1. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене службовою особою або особою, яка здійснює професійну діяльність, пов'язану з наданням публічних послуг (аудиторами, нотаріусами, приватними виконавцями, оцінювачами, а також експертами, арбітражними керуючими, незалежними посередниками, членами трудового арбітражу, третейськими суддями під час виконання ними цих функцій), або у великому розмірі, - карається штрафом від сімнадцяти до двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від семи до дев’яти років з конфіскацією майна або без такої.

За порушення чи перешкоджанню виконання санкційного законодавства, службовою особою, яка займає відповідальне становище(заступники керівники державних органів, судді прокурори) або організованою групою передбачено штраф від двадцяти п’яти до тридцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від восьми до одинадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Якщо ж санкційне законодавство ігноруватимуть або перешкоджатимуть втіленню в життя обмежень члени уряду, голова Конституційного суду, генпрокурор його заступники та інші особи, які займають особливо відповідальне становище, то їх пропонують штрафувати на суму від тридцяти п’яти до шістдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавляти волі на строк від дев’яти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років або без такого, з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», РНБО запровадила санкції проти племінника патріарха Кирила та інших священиків РПЦ.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду