Комітет Третьякової рекомендує Раді на час війни розширити перелік підстав для відмови у наданні відпустки працівнику

12:47, 27 січня 2023
Пропонується розширити перелік підстав для відмови працівникам у наданні відпустки на час воєнного стану.
Комітет Третьякової рекомендує Раді на час війни розширити перелік підстав для відмови у наданні відпустки працівнику
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №8313 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань, яким, серед іншого пропонується розширити перелік підстав для відмови працівнику у наданні щорічної відпустки під час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” та встановити, що: “У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення)”.

Для порівняння чинна норма передбачає потенційну заборону на відпустки на час воєнного стану лише для осіб, які залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Крім цього передбачається, що тривалість щорічних додаткових відпусток, умови та порядок їх надання встановлюються нормативно- правовими актами України, а також трудовим та/або колективним договором.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Верховна Рада схвалила законопроєкт авторства голови комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової, яким обмежується низка трудових прав українців на час воєнного стану.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва